Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam obiekt Loft jak na poniższym obrazku i krzywą NURBS Curves.

Jak "nałożyć" tą krzywą na ten obiekt ale nie chodzi mi o połączenie z obiektem Loft ale o to aby ta krzywa jak gdyby "położyła" się na tym obiekcie-tależu tak by była nadal krzywą typu NURBS Curves. ShapeMerge tutaj mi nie pomoże bo przenosi/kopiuje ją na tan obiekt i dalej nic z nią nie można zrobić.

nurbscurvesnaloft.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ale masz na myśli spline jako wynik operacji czy jako krzywa początkowa? Bo jeżeli jako wynik operacji to może być.

W każdym razie czy mógłbyś podać przepis jak to zrobić? Będę wdzięczny.

Napisano

a skopiować sobie model, kopie przekonwertować do editable poly, później zaznaczyć krawędź, którą zaznaczyłeś powyżej i "create shape from selection" - usuwasz kopię i zostaje ci tylko wyjęta z obiektu krzywa, w kształcie identycznym z powierzchnią obiektu...

Napisano
  • Autor

O takim rozwiązaniu myślałem zanim napisałem posta. Ale pomyśl ile czasu zajmie zaznaczenie wszystkich edgów jeżeli siatka na którą będzie się nakładać spline'a będzie dużo bardziej zagęszczona, a krzywa początkowa bardziej skomplikowana… to byłoby co najmniej uciążliwe i nie efektywne. Tak do 20 kawałków to jeszcze ujdzie ale przy… hmm 100 to już tragedia.

Ciekawi mnie jednak rozwiązanie miracha.

Napisano

mi w zasadzie tez chodzilo o create shape from slecetion. Jesli dobrze pamietam to jesli nie bedziesz mial zadnej kawedzi zaznaczonej przed wykonaniem operacji jak shape merge, a potem wjedziesz w edit poly i wybierzesz edges to powinno byc odrazu zaznaczone, wiec odpadnie ci mase klikania i powinno byc dosc szybkie.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności