Skocz do zawartości

Proszę o rady w rozbudowie mojego zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam dość przeciętny zestaw, który właściwie nadaje się do gier niż do renderowania np. w 3d max. W tej chwili rozpracowuje mental raya, więc na razie render będzie robiony właśnie przy jego pomocy. Mój zestaw to:

Intel Core 2 Duo E6850 3 Gh

Pamięć Adata 1066+ 2 GB :)

Płyta główna Asus P5QD Turbo (max 16 GB pamięci)

Grafika GTX 460 768 MB

Tak naprawdę to dopiero zaczynam na poważnie interesować się tematem 3d, choć pamiętam czasy Amigi i programu Imagine, na którym robiłem jakieś proste animacje. Komputer bardzo wolno liczy proste sceny. Używam 3ds max 2013. Nie chce inwestować od razu w zestaw za 5 czy 10 tyś. Chciałbym poprawić czasy renderingu, któe teraz są po prostu tragicznie wolne. Najtańszym rozwiązaniem jest dokupienie ramu. O ile podniesie mi się wydajność przy renderingu, jeśli zwiększę pamięć do 8 GB, nie ruszając procesora ? A idąc dalej o ile skoczy mi wydajność jeśli założył bym coś takiego: Intel Core 2 Quad 6850 extreme (4 x 3Gh) ?

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Zmień proca na więcej rdzeni /więcej rdzeni większy , zegar szybciej liczy obrazki , grafika lepiej chodzi , generalnie większy komfort pracy / i dodaj maksymalnie ramu - przyśpieszy przy większych scenach , reszta ujdzie . Nie kupuj extreme za dużo kasy w stosunku do wydajności / kup najmocniejszy ze zwykłej serii .

Napisano

Tak, już jestem na etapie zakupu nowego procka, płyty i ramu. Chłodzenie wodne, procek pewnie Ivy Bridge Core i7-3770k 3.5GHz 8MB 22nm. Czy nie lepiej, choć niewiele taniej wziąć i7-2770, bo jak się domyślam 3770 ma lepszą wbudowaną grafikę ? Z jakim chipsetem szukać płyty głównej ? I czy jest sens zmieniać GTX 460 z niecałym GB ramu ?