Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, czołem! :)

Od dłuższego czasu przesiaduję na tym forum, przeglądam zawartość Waszych teczek i popadając w deprechę związaną z totalnym brakiem mojego własnego rozwoju, postanowiłam założyć własną tekę.

Dotarło do mnie, że bez bolesnych podstaw nic porządnego się nie zmajstruje, dlatego mam nadzieję, że możliwość wrzucania tutaj swoich wypocin i czytania Waszych uwag wszelkiej maści porządnie zmotywuje mnie do pracy. I nie zakończy się słomianym zapałem, jak zwykle...

Zebrałam do kupy jakieś prace, które robione były trochu na uczelni, plenerze i w domu. Kolejność "randomowa". Przy rysunach są to fragmenty szkicowników. I z góry przepraszam za jakość - robiłam foty i tyle wyszło ze starań podrasowania jakości w ps'ie.

Z natury A4:

8a07dc8869993.jpg

84fa297652ee6.jpg

b36c87d459f77.jpg

Z natury 100x70:

3f9e210c3eb5d.jpg

52ca320a87a8b.png

Twarze i niektóre łapy z natury, reszta refki A4 i A5:

d369707302c31.jpg

9430f7dada548.jpg

Martwa 100x70:

fa8b9b12a9f67.jpg27d0f8b65da26.jpg

Plener 50x70, 100x70 plus nieplenerowe modelki 100x70:

adbcfbd71aba6.jpg

408c3acdabbfd.jpg

No i fotoszopowe twory, mniej lub bardziej speedowe:

18b712946de13.pngfd00e32aa1d38.png88df81df91b8c.jpg575fbdf9e49ef.jpga3c5498efd030.jpga1392757565ad.jpg

Podsumowując: wytykajcie błędy i krytykujcie ostro, bo też chciałabym kiedyś zobaczyć tutaj progresik taki, jak w Waszych tekach ;)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Uczysz sie w ASP? Dlaczego pytam? Ano dlatego, ze twoje prace tradycyjne cierpia z jednego glownego powodu, ktory czesto powtarza sie wsrod olskich studentow tychze uczelni. ( a wystaczylo by zeby ktorys z tych wybitnych profesorow zauwazyl i pomogl ci z ta kwestia ) chodzi mianowicie o jakosc pociagniec pedzlem. Zeby pokazac fajnie bryle/cieniowanie uproszczonymi pociagnieciami trzeba to podzielic na plany/masy i ciagnac pedzlem w odpowiednim kierunku, niby proste uwaga, ale zmienia sporo w materii. Wez to pod uwage, a napewno bedzie lepiej nastepnym razem :]

( z reszta w ostatnich dwoch aktach idzie to w juz zdecydowanie w lepszym kierunku )

Zobacz na te przyklady, stopien odpuszczenia w realistycnzym oddaniu materii jest mniej wiecej zblizony, ale zwroc uwage na to jak tam bryla jest "ciosana" pedzlem:

jasmine.jpg

the-sketchbook.jpg

elegance.jpg

beautiful-dreamer.jpg

Napisano

Tak, ICE, jestem na takowej uczelni. I dziękuję bardzo za tą uwagę i poparcie jej przykładami. Obiecuję, że Twoje słowa nie pójdą w las i przy najbliższej okazji maziania farbami będę w stanie na jakimś etapie to udowodnić ;)

Tymczasem wrzucam to, co m.in. ostatnio mi się zrobiło:

(tła animacji)

329023c934a98.jpg

(BG do challenge'a)

fa534ff349628.jpg

I cuś z czym teraz się bawię siedząc w fazie konceptowej (tak się złożyło, że fanarcik do "lolowego czempiona"). Jakieś próby thumbsów, pacnięcie testowo kolorem. I ciągle się zastanawiam...

06cfa46a67425.jpg

20f3444501c2e.jpg

32315b110580e.jpg

2771cbd804088.jpg

8ab61c3727f12.jpg

Napisano

ICE widzę że Ciebie na takiej uczelni nie było, bo nie wiesz że tam totalnie niczego nie uczą! :D Ci sławni i najzdolniesi profesorowie to ludzie którzy po skończeniu uczelni mieli do wyboru bramę floriańską lub tesco. No nie liczę tych którzy się wkrecili i siłą ubłagali o etat, dowalając studentom dziwne pracownie/przedmioty. No i tak to wygląda że jak przyjdzie kobitka 3 razy na malarstwo i dwa dni prze zaliczeniem zrobi 15 obrazów akrylem w dwie nocy to ma 5,5 a Ty głupi, nie zdolny który chodzisz na korekty i słuchasz rad jasnowidza masz co najwyżej 4,5 i w dodatku słuchasz ochrzanu za tych któzy nie chodzą! To tak troche o patologii, sory za off - topic ^^Na którym jesteś roku / wydziale?? Dobrze że masz szeroki zakres działania, różne techniki... po akcie i martwych sądzę że to jakiś I rok? Jak się to mówi praktyka czyni mistrza, wkurza mnie to że te wszystkie obrazy [ tradycyjne] są malowane takim dziubaniem, krótkim pociągnięciem pędzla o tej samej szerokości, te tła w aktach np, czasem można nalać terpentyny i rozcieńczyć farbę, przechylic płótno i robią się fajne plamy, nie wszystko trzeba dziubać tak samo. Ja lubie akryl bo szybciej wysycha i można się bawić z sprayami, rozpryskiwaczami, mozna wiecej poeksperymentowac niz olejem ktory po zrobieniu rozlanego tla wyschnie CI pewnie dopiero na nastepny tydzien... Dobrze ze zaczynasz malowac cyfrowo, na ASP to nie uchodzi nawet za forme sztuki, chociaz udaja ze pobbuja zmienic swoje zdanie zawsze bedzie to GORSZE niz olej! XD To też zalezy co chcesz robic, ilustracje czy czystą prawdziwa sztuke! Polecam tutoriale i cwiczenia online, ctrl + paint, gnomony czy cgmw. Nie zebym trollowal ale jakbym miał płacić za te studia to wykupiłbym sobie jakis kurs online... O.o