wizz Napisano 22 Wrzesień 2012 Napisano 22 Wrzesień 2012 Witam. Jeśli chodzi o edycje video jestem laikiem. Nagrywam troche video tutoriali i problem polega na tym że pliki wypalone przez camtasia studio do AVI bez kompresji są ogromnie duże ( chyba 1 min zajmowała nawet 15GB w 1280x720 ) Niestety tutoriale mają niekiedy po 1h. Kiedys przy takich malutkich filmach wypalałem do AVI bez kompresji i później w innym sofcie do edycji przepalałem to jeszcze raz np do MOV z jakims kodekiem i było znośnie. Moje pytanie jak to zrobić poprawnie żeby zachować jakość i wogóle to wykonać żeby pliki nie miały po 100GB. Bo nie wiem czy jeśli najpierw to wypale z kompresją a później będe chciał zmątować i przepale jeszcze raz z jakaś kompresja to sie nie po chrzani ta jakość. Także będę wdzięczny za podpowiedzi i pozdrawiam :)
ApaczoS Napisano 22 Wrzesień 2012 Napisano 22 Wrzesień 2012 Nagrywaj Techsmith'em albo zainstaluj sobie Lagaritha: http://lags.leetcode.net/codec.html Lagarith stosuje tak zwaną kompresję bezstratną i zajmuje znacznie mniej miejsca niżeli "zwykły" .avi
mirach Napisano 22 Wrzesień 2012 Napisano 22 Wrzesień 2012 Mozesz tez wypluc do mp4 lub mov z kompresją h.264, zwykle wyglada niezle i nie wazy za duzo. Ale do screencaputre Techsmith sprawdza sie naprawde dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi