Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, składam zestaw z budżetem równym 3300zł. Starałem się, aby w przyszłości było możliwe dołożenie drugiej karty z CUDA w SLI, do renderingu GPU, ale nie miałem do tej pory z tym styczności i nie jestem pewny czy gra jest warta świeczki. Kolejne kości pamięci mam zamiar dokupić w najbliższym czasie, a większy dysk wezmę ze starego komputera. Co sądzicie o tym zestawie? Może da się jakoś łatwo zaoszczędzić :)

Intel Core i7-3770K 3.5GHz - 1229 zł

Gigabyte GeForce CUDA GTX650Ti OC 2GB DDR5 - 618 zł

Chieftec CTG-600-80P 600W A80 Series zas bulk - 250 zł

Gigabyte GA-Z77X-D3H Intel Z77 LGA 1155 SLI - 449 zł

SSD OCZ Vertex 4 128 GB VTX3-25SAT3-128G - 459 zł

Pamięć Corsair 1x8GB CMV8GX3M1A1600C11 - 171 zł

obudowa - 60 zł

napęd - 60 zł

razem = 3296zł (kupię najprawdopodobniej na morele.net)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Edytowane przez szczery

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeśli będziesz podkręcał to dorzuć jeszcze jakieś chłodzenie.

i jeszcze jakiś wiatrak do tej budy żeby się tam to wszystko nie ukisiło.

ewentualnie obadaj czy gtx460 lub 560 nie dorwiesz taniej, bo wydajnościowo są porównywalne, dobrze się kręcą a ceny potrafią być okazyjne (sam ostatnio kupiłem gtx460 za 300 zł).

Napisano

no ciekawe co inni myślą na temat tego zestawu bo ja myślę teraz o złożeniu komputera za koło 3000 zł

Napisano
  • Autor
jeśli będziesz podkręcał to dorzuć jeszcze jakieś chłodzenie.

i jeszcze jakiś wiatrak do tej budy żeby się tam to wszystko nie ukisiło.

ewentualnie obadaj czy gtx460 lub 560 nie dorwiesz taniej, bo wydajnościowo są porównywalne, dobrze się kręcą a ceny potrafią być okazyjne (sam ostatnio kupiłem gtx460 za 300 zł).

Właśnie dowiedziałem się, że rodzina kart GTX 650 nie obsługuje SLI. A specjalnie szukałem płyty z obsługą SLI, żeby wspomagać rendering GPU, ale teraz znowu dowiedziałem się, że IRAY nie potrzebuje SLI, żeby korzystać z obu kart (tylko nie wiem czy będzie tak samo wydajny).

W takim razie czy nie lepiej byłoby, znaleźć tańszą płytę, która nie ma SLI w ogóle?

np. tą ASRock Z77 PRO4 (http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z77-pro4-464642/)

A co do kart GTX460 lub GTX560 to wersje z 2GB ramu są bardzo drogie:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-560-2gb-426018336-2210-401450/

460 nie mogę znaleźć z 2GB, a slyszałem, że żeby renderować coś GPU, trzeba mieć dużo ramu, bo on musi wrzucić całą scenę na pamięć karty.

Na chłodzenie i podkręcanie proca przyjdzie jeszcze czas :)

Edytowane przez szczery

Napisano

460 i 560 szukał bym na allegro. aktualnie faktycznie 2gb wersji brak.

ja z powodu małych ilości ramu na konsumenckich kartach odpuściłem renderowanie na gpu ale mi aktualnie czasem 16gb jest mało ;).

irayem bawiłem się krótko i mało wnikliwie, myślę że sli może faktycznie być zbędne a jego brak powinien być bez wpływu na wydajność.

osobiście radziłbym zobaczyć jak iray działa i dopiero wtedy wydawać kasę ;)

jeśli ma być kilka gpu i będziesz kręcił to szukałbym mocniejszego zasilacza.