Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was,

mam takie pytanko bo poskładałem sobie sprzęt wszystko śmiga fajnie ale procek się mocno grzeje a chciałbym go troszkę podkręcić. Teraz szczegóły :

- i7-3930k

- zalman cnps14x + 2 wentylatorki puszczone na maxa

- gigabyte GA-X79S-UP5-WIFI

w czasie spoczynku to temp wacha się około 32-37 stopni (1200MHz) w czasie badanie cinebenchem temp skacze do 91 stopni więc do maximum. (dane wzięte z real temp gt 3.7)

Z tego co czytałem to tez schładzasz jest bardzo dobry a tu takie rzeczy :/ można coś zrobić żeby poprawić efektywność ?? czy ta pasta z zestawu jest wystarczająco dobra ? nie wiem co o tym sądzić.

Pozdrawiam

Rafał

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Temperatura za wysoka na pewno.

sprawdź czy pasta dobrze rozsmarowana, czy radiator dobrze przylega do powierzhni procka, czy w Bios-ie przypadkiem nie jest namieszane ( np. podniesione napiecie zasilania procka - najlepiej ustaw na auto).

pozdrawiam

Napisano

dzięki za odpowiedź, sprawdziłem i faktycznie troszke za słabo przykręciłem coolera chyba bo podokręcałem śrubeczki i teraz w stanie spoczynku jest 29-33 a podczas cinebanchu podskoczyła do 75 stopni. będe mógł go podkręcić troszkę żeby go nie spalić ??

pozdrawiam

Gość RafalPL
Napisano

Tak tylko ja na swoim na 4.2GHz mam max 61stopni chłodzenie Notuca pasta tez. ale na to tez ma wpływ poukładanie kabli karta graficzna zatoki HDD ja sobie zrobiłem wszystko tak jak powinno być. dla ciekawości zrobiłem go na 4.5GHz i miałem max 64 na pierwszych trzech rdzeniach na następnych mniej.

Napisano

No kablem mam raczej "przyklejone" do tylnej ścianki tak więc przelot powietrza jest dosyć dobry a obudowa to Thermaltake Overseer RX- I. Hmmm może trzeba było kupić Noctune :|

Napisano

Ja również mam noctue i ten procek, w obudowie fractal design r3 bodajże. Skrzynkę mam max wytłumioną. Myślę że chyba jednak dorzucę parę witraków bo mi w renderze bez oc temp skacze do 64-65c.

Napisano (edytowane)

Zeby krecic tego proca to raczej lepiej zainwestowac w LC. Jest to troche drogie wyjscie ale rezultaty ekstra.

Ja mojego 2600k krece na 5,25Ghz i spokojnie stabilnie działa, przy zachowaniu ciszy w budzie.

Problemem nie jest szybkosc oddawania ciepla z procesora, a skutecznosc radiatora, w tym przypadku chlodzenie woda ma sens.

75 stopni dla CPU to i tak juz dosc duzo, aczkolwiek w granicach rozsadnego uzytkowania. Te procki spokojnie wytrzymuja temp do 95 stopni, ale sekcja zasilania dookola CPu jest bardziej wrazliwa, tak wiec trzeba sie starac by nie podgrzewac dodatkowo tej okolicy.

Naprawde polecam zestaw chlodzenia wodnego, jak bedziesz chcial moge podpowiedziec jak takowy tanio zlozyc bo dla samego CPU koszta nie beda super wysokie.

Tak u mnie temperatury wygladaja na wodzie.

Edytowane przez kitamo
Napisano

No bardzo ładnie chłodzi takie coś tego procka.

Nigdy się nie bawiłem w takie chłodzenie a z tego co wyczytałem to trzeba sporo wydać żeby działało lepiej niż powietrzne.

Poza tym tam jednak jest woda i prąd więc jak się coś źle zrobi ...

A tak z ciekawości jakbym mógł wyglądać taki zestaw ?? Może się skuszę... zawsze to kilka sekund zaoszczędzone na jakiejś operacji :)