navaja Napisano 24 Kwiecień 2013 Share Napisano 24 Kwiecień 2013 Hej, planuję zakup lapka, i po przeczytaniu testów i innych opinie po prostu już głupieję. Dlatego proszę Was o pomoc. Po dłuższym wdrażaniu się w temat stanęło na lapku Lenovo ThinkPad Edge S430 N3B2HPB165 TUTAJ LINK . Mam przeznaczone 4000 na laptopa (+- 500 zł). Zajmować się będę przede wszystkim wizkami w 3ds max, pewnie też w ruch pójdzie jakiś AutoCAD czy Photoshop. Poza laptopem do wizualizacji będę mieć stacjonarkę, na której będę już robić wypasy, natomiast laptop ma być opcją mobilną na której będę coś dłubać na jakiś wyjazdach/delegacjach. Dlatego wybrałam model w miarę lekki, z dobrą kartą graficzną i dyskiem SSD, bo czytałam że to bardzo przyspiesza pracę. Niestety ten model ma i5, ale założyłam, że na szybkość renderów i pracy 3ds max będzie mieć wpływ przede wszystkim karta graficzna. Czy mam rację? I czy na tym kompie w ogóle będzie w miarę sensownie działać ten 3ds max z vrayem ? A może w ogóle powinnam się skupić na procku, a odpuścić np. SSD? Za wszelkie uwagi będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juri36 Napisano 24 Kwiecień 2013 Share Napisano 24 Kwiecień 2013 rendering odbywa na się na procesorze, karta graficzna decyduje o szybkości w viewportach. i5 jest okay i7 o takim samym taktowaniu będzie około 30% szybszy w renderowaniu (w modelowaniu bez zmian) ale też pewnie głośniejszy, krócej działający na baterii i potencjalnie przegrzewający się podczas dłuższego renderowania (w takiej sytuacji procesor obniża taktowanie i działa wolniej) czyli ogólnie i5 w lekkim laptopie to dobry wybór. i taka uwaga na koniec. to lenovo, które wybrałaś niby nazywa się thinkpad ale to nie jest TEN legendarny Thinkpad robiony kiedyś przez IBM a potem wykupiony przez lenovo. to względzie dobry kadłubek ale nie prawdziwa, niezniszczalna, biznesowa seria. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
navaja Napisano 24 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2013 Czyli na tym kompie będzie ogólnie działać mi 3ds max ? Po prostu boję się że kupie tego lapka i skończy się na tym że 3ds max będzie ledwo zipieć, jak wrzucę do sceny dwie szafy i źródło światła będzie tak mulić że nawet wizki 800x600 nie puszczę... a nie mam naprawdę jak tego sprawdzić, wszystkie testy jeżeli chodzi o karty graficzne są robione przede wszystkim pod gry, a wiadomo że rendery to nie to samo co grafika w grach... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 24 Kwiecień 2013 Share Napisano 24 Kwiecień 2013 karty graficzne są robione przede wszystkim pod gry, jak juz kolega napisal, rendering leci na procesorze nie na karcie graficznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
navaja Napisano 25 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2013 a jak się ma to wszystko do SSD? jest sens w to inwestować? i skoro render leci wyłącznie na procku to o co chodzi z wielkim halo wokół kart Quadro ? skoro to wszystko kręci się na procku to czemu nie ma procesorów dedykowanych dla grafików, natomiast karty są (jak np. Quadro) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 25 Kwiecień 2013 Share Napisano 25 Kwiecień 2013 SSD nie ma nic do szybkosci renderow, za to bardzo zwieksza szybkosc reagowania komputera na wlanczanie programow, transfer plikow itp. Jest to wygodne, ale nie konieczne do renderow, modelowania itp. Quadro/FireGL to dosc kontrowersyjna sprawa, sa bardzo drogie a w wielu programach nie poprawiaja tak bardzo wygody pracy. Kiedys dalo sie zmienic zwykla karte graficzna w quadro za pomoca modyfikacji sterownikow. Jest sporo testow porownawczych wydajnosc quador a zwyklych kart na tym forum, polecam przejzec i samemu zdecydowac czy warto na to wydawac pieniadze. Co do tego czemu nie ma prockow specialnie dla grafikow. To trzeba sie cieszyc ze nie ma, byly by 5 razy drozsze i mialy napis "pro" a watpie zeby robily cos wiecej niz zwykle procki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
navaja Napisano 25 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2013 Co do tego czemu nie ma prockow specialnie dla grafikow. To trzeba sie cieszyc ze nie ma, byly by 5 razy drozsze i mialy napis "pro" a watpie zeby robily cos wiecej niz zwykle procki ;) hahahaha, no coś w tym jest :) :) :) a tak już praktycznie do sprawy podchodząc i podsumowując - czy ten lapek wystarczy mi na skrobanie scen z roboczymi wizkami? czy będę się bardzo męczyć? z tego co wyczytałam w testach i bazując na waszych radach, wydaje mi się że będzię się dało w miarę płynnie pracować na tym lapku przy nie za wysokich parametrach wizualizacji i nie będzie lapek zamulać, zgadza się? Może jest coś na co powinnam jeszcze zwrócić uwagę poza procesorem i grafiką... np. RAM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 25 Kwiecień 2013 Share Napisano 25 Kwiecień 2013 Wszystko wydaje sie ok, nawet rozdzielczosc w pozadku (czesto do takich lapkow wkladaja 1280x800 co jest dosc malo przy pracy). Co do tego czy bedzie "wygodnie" to zalezy wylacznie od ciebie. Ja uzywalem lapka core duo 2 ghz z 4gb ramu jako wsparcia do szybkiego modelowania i renderow testowych kiedy stacja robocza byla zajeta mieleniem animacji i dzialalo. Nie mozna sie spodziewac ze na lapku bedziesz miala wydajnosci pozadnej stacji roboczej, ale do pracy jako tako powinien spokojnie starczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
navaja Napisano 25 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2013 to już chyba wszystko wiem, baaardzo dziękuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juri36 Napisano 25 Kwiecień 2013 Share Napisano 25 Kwiecień 2013 kup przez internet przetestuj i jak uznasz ze to nie to oddaj w przeciagu tygodnia. albo idz do sklepu i sproboj sie dogadac ze jak sie okaze za wolny to wymienisz na szybszy (drozszy). czasem sie zgadzaja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi