mrówa Napisano 10 Marzec 2003 Napisano 10 Marzec 2003 Mam taki problem: zainstalowałem FR 0 i po renderingu 2 lub więcej scen wywala mi całego maxa. Przedtem nic takiego się nie działo. Max R5 chodzi na P-IV 2Gb RAM, system W2k.Czy ktoś mi może powiedzieć w czym problem? [Edited on 10-3-2003 by mrówa] [Edited on 10-3-2003 by mrówa] [Edited on 11-3-2003 by MareG]
Toxic Napisano 10 Marzec 2003 Napisano 10 Marzec 2003 A jaką masz wersje FR jeśli 1.0 lub 1.4 to musisz ulepszyć do 1.5 max5 tego wymaga inaczej ciągle ci się bedzie wywalał.
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 rzeczywiście mam wer 1.0 ale nie mogę znaleźć nigdzie 1.5. może ktoś zapoda jakiś adresik bo na kazaku nie ma.
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 wielkie dzięki Toxic. Ale możesz mi powiedzieć jak to zainstalować? Bo jak włożyłem 1.4 to światełka i inne funkcje były a jak 1.5 włożyłem na to, to wszystko znikneło w MAXIE. ??? Odinstalowałem wszystko i włożzyłem sam 1.5 i tak samo nic nie ma.
MareG Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 Hehe to bylo do przewidzenia :) Ja chyba bede musial napisac tutorial o tym jak zainstalowac ten update fR1.5 ... Tymczasem sprobuj to zrobic w taki sposob jak opisalem tutaj (oczywiscie jesli nie masz pakietu POS - to wszystko jest tak samo): http://www.max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=1950 wazne zeby wersje plikow sie zgadzaly i byly \"widziane\" przez maxa. pozdr [Edited on 11-3-2003 by MareG]
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 NIE BARDZO POSZŁO Może opiszę po kolei: 1. instaluję CLAMP-System (posiadam 1.0.0.0 2. Instalacja POS\'a 1.9 (autoryzacja itd...) - nie bardzo wiem o co chodzi bo tego nie mam??? 3. Instalacja fR 1.0 (autoryzacja itd.) - zainstalowałem ale nie musiałem autoryzować bo widocznie pamiętał poprzednią autoryzację. 4. Instalacja fR 1.4, potem 1.5 - zainstalowałem 1.4 i światełka i wszystko inne było a po 1.5 znikneły. Co do korzystania z cebas.dlu to co to znaczy - mam taki plik w .../MAX 5/CEBAS/CEBASDLU/cebas.dlu (wer.2.1.1.9). i co znaczy nadpisać plik luma.dlo - mam go w tym samym katalogu CEBAS (po skopiowaniu plików) i w STAGE-0 Co do \"suity\" to mam tylko plik luma.dlo 2.1.0.4 i cebas.dlu 2.1.1.9 nie mam optic.dlo i nie mam pyrocluster.dlo 1.8.0.6 dlaczego jeśli wolno spytać. (uff ale się napisałem ). MareG proszę o wyrozumiałość ale jestem początkującym użytkownikiem FR i nie bardzo się orjętuję. Gdybyś mógł to bardzo proszę. Z góry THX. Pozdrawiam mrówa. P.S. Po odinstalowaniu 1.5 przy uruchomieniu MAXA wywala komunikaty o Loading DLLs ze ścieżką do katalogu CEBAS:(
MareG Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 No dobrze po kolei: POS = Pro Optic Siute - to osobny pakiet Cebas\'a - jesli go nie masz to pomijasz pkt. 2 (stad brak plikow optic i pyrocluster) Dalej wykonales punkty 3 i 4 i wszystko OK - czyli fR 1.5 NIE dziala :) W porzadku - teraz zrob tak: Przekopiuj (nie przenos!) wszystko z folderu .../Cebas/STAGE-0/ do folderu .../Cebas/ - nadpisujac poprzednie pliki finala teraz uruchom maxa - i wszystko powinno byc OK ALE gdyby nadal wywalalo monit o niewlasciwym pliku cebas.dlu - to musisz go poszukac w katalogu plugins lub stdplugs i USUNAC! Taka to cala filozofia. pozdr
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 JA TO CHYBA JESTEM JAKIŚ GŁUPI :( Zrobiłem bardzo dokładnie tak jak mi radziłeś i nie działa. po KOPIOWANIU plików ze \\STAGE-0 do \\CEBAS nic mi nie nadpisuje oprócz jakiegoś pliku READ_ME.TXT. Szukałem wszędzie innego cebas.dlu i nie ma nigdzie (w całym kompie) oprócz \\CEBASDLU - więc nie ma co wyrzucać a monit przy starcie się pokazuje i FR nie ma:(:(:(
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 Zaraz, zaraz A czy ma znaczenie że Maxa mam zainstalowanego na partycji D wraz z tymi plikami od FR a na dysku C: pojawił mi się katalog CEBAS z takimi plikami jak bov.dlv fRender.dlr fRMtl.dltf RToon.dlv itd jeśli ma znaczenie to co zamienić z czym?
Toxic Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 Hehe no pewnie że ma znaczenie wszystkie te pliki przenieś do katalogu (u ciebie chyba na dysku d) 3dsmax5\\cebas\\stage-0
MareG Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 AAA a juz chcialem skakac z okna z bezradnosci :D Zawsze instaluj fR w katalogu maxa! Daj znac czy dziala pozdr [Edited on 11-3-2003 by MareG]
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 MareG tylko nie skacz. Już myślałem że będę mógł otrzeć pot z czoła razem z wami ale niestety. No więc odinstalowałem wszystko i zainstalowałem jeszcze raz ale tak że wszystko jest na d:\\3dsmax5\\cebas (tu pliki i katalogi - normalnie) na C: NIE MA żadnego CEBAS i dalej za radą kopiuję pliki z STAGE-0 i wklejam do CEBAS w katalogu MAXA po uruchomieniu MAXA wyskakują monity: DLL failed to initialize (każdy to zna) to samo dotyczy plików luma.dlo fRMtl.dlt bov.dlv FRToon.dlv fRender.dlr poczym Maxik się ładuje a FR ni widu ni słychu OCZYWIŚCIE. Panowie wiem że jestem upierdliwy ale babcia kazała być upartym w dążeniu do celu więc może jeszcze na coś wpadniecie, bardzo proszę.
Toxic Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 Pliki: luma.dlo fRMtl.dlt bov.dlv FRToon.dlv muszą się znajdować w katalogu d:\\3dsmax5\\cebas\\stage-0 a nie jak u ciebie w d:\\3dsmax5\\cebas. UWAŻNIE PRZECZYTAJ MÓJ POPRZEDNI POST!!!!!!!!!!! [Edited on 11-3-2003 by Toxic]
Toxic Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 Przeczytaj sobie readme w cebas\\stage-0 This installer uses a new way to install the plug-ins from now on the cebas.dlu file is stored in: 3dsmax\\cebas\\cebasdlu\\cebas.dlu all finalRender Stage-0 plug-ins are stored in: 3dsmax\\cebas\\stage-0\\*.dl* [Edited on 11-3-2003 by Toxic]
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 ale ja mam je w STAGE-0:( i teraz nie pojawiają się monity przy starcie ale FR nadal nie ma
Toxic Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 Jeśli nie masz FR w opcjach renderu a konkertnie w current renderer nie możesz go wybrać to nic dziwnego bo FR jako alternatywny render będzie dopiero w stage-1 a stage-0 to ża tak powiem tylko dopałka do scanline. Na stronie Adka jest tutorial Podstawy GI mówiący o FR.
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 ja wiem że tak nie jest, bo FR to dodatkowe światła cienie i materiały a takrze powinno być chyba jego serce gdy kliknę prawym klawiszem myszy na oknie widokowym. a ja nic z tego nie mam i o to mi chodzi. czytałem tutka i przećwiczyłem już przedtem turtoriale z magazynu 3D i mi to wychodziło ale tam były 3 dodatkowe światła 2 dodatkowe cienie i materiały (tylko że to mi się czasami wywalało) a teraz nic z tego nie mam mimo że w Costomize - Configure Paths - plug-Ins mam wpisy od katalogów cebasdlu i stage-0 Wiem że jestem nudny ale poprostu nie wiem co jest grane. Dzięki za pomoc pozdrowienia mrówa
Toxic Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 To teraz ja ide skoczyć z okna albo z dachu dla pewności bo nisko mieszkam.
mrówa Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 DOBRA ZAMYKAMY TEMAT Odinstalowałem wszystko łącznie z Maxem i zainstalowałem od nowa na partycji C:\\ i chodzi. Wielkie dzięki panowie za pomoc i za CIERPLIWOŚĆ. Do usłyszenia w następnym problemiku;););) Pozdrawiam mrówa [Edited on 12-3-2003 by mrówa]
Rekomendowane odpowiedzi