Napisano 26 Sierpień 200420 l Witam Czy ktosby mogl mi wytlumaczyc ile wymaga ten program? Mam 256MB SDRAM, AMD 2000+ jakos tak, i jakis twardy 20MB. Co sie dzieje? Mam windows XP Pro, podczas wczytania pewnego pliku *.max gdzie jest duzo szczegolow trojkatow okolo 4000 vert / 2000 ind. To dany objekt zachowuje sie normalnie. Ale gdy klikne ze chce dodac jakis keyframe, przesune troche na dole ten suwak, odrobine, chociaz o jedna ramka. Wowczas zaczyna mi twardy dysk trzesczec jak oszalaly. Jakby poprostu brakowalo mu RAMu i uzywa wirtualnej z dysku. Czy to mozliwe by 256 MB to bylo za malo? A na takie wczytywanie tego objektu czekalam ok. 5minut. A po przesunieciu suwaku, tez okolo 10minut. Przedtem z tym niemialam problemow!!!!
Napisano 26 Sierpień 200420 l Powiem Ci, ze 4000 vert. to nie jest duzo.Sam mam troche gorszy sprzet (slabszy procesor) i nie mam takich problemow. A ze zżera duzo ramu, to fakt. Mi czasami 1 Gb z wirtualnej idzie.
Napisano 26 Sierpień 200420 l jak to sie mowi ramu nigdy za wiele , raczej jest to brak ramu , ustaw swapa dosc duzego , jezeli masz dosc szybki dysk powinno pomoc poniewaz nie tylko romu mu brakuje ale rowniez miejsca swapowego na dysku dlatego windows musi go powiekszac i effekt mulenia jest duzy. Ustaw swapa na 2gb poczatkowy zakres i 2gb na kocowy zakres , albo 1gb poczatkowy i 1 koncowy , wielkosc ustawienia zaley od Ciebie ale odrazu ostrzegam ze mozesz odczuc spadek predkosci pracy w windowsie ale 3dmaxie raczej nie.
Napisano 26 Sierpień 200420 l ee 4000 vertexow ? cos niezle w scenie zje.... tzn sknociles bo takie cus na p2 350 i swampie na 700 mb standardowym nie powinno mulic ..... wes exportuj to do nowej sceny bo to nie jest wina sprzetu .... niemozliwe przynajmniej ....
Napisano 26 Sierpień 200420 l nie jest ważne, to że masz 256, lecz to, że masz SDRAM ;] na ddrach śmiga. CO prawda do grafiki powinno się mieć conajniej 512 mb, ale chyba powinno pójść 4000 na 256 ... mi przynajmniej chodziło. teraz ma 1gb ddr i max się czasem zacinał, bo wolny dysk miałem, a ze swapa ciągnął.
Napisano 6 Listopad 200420 l a jaki dysk miales? wolny to 7200 ? bo zastanawiam sie czy ejszcze bede musial wymienic dysk:( pozdrawiam
Napisano 6 Listopad 200420 l u mnie na celeronie 450 256mb sdram i 400mb swap dziala normalnie to napewno nie wina sprzetu.
Napisano 6 Listopad 200420 l Ej nikogo nie zastanowiło to że ma dysk "jakis twardy 20MB" :P I nie piszcie ze chodzi o GB bo to wiem. Trzeba uważać na klawisze.
Napisano 26 Listopad 200420 l heh ja mam 128sd-ramu (starego), pentiuma 3 750 mhz, 4 mb zintegrowanej, nieznanej mi grafy i jakiś dysk i 3ds max śmiga MI JAK SAPER :}