darkelf Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 hej. rozpoczynam moja bitewke... sprobuje zaanimowac jakas forme sztuk walki, glowne inspiracje czerpalem z niedawno nabytych filmow o klasztorze shaolin ;)... bedzie to polaczenie roznych stylow kung fu z domieszka taiji. Rozpatruje jeszcze polozenie kamery i jakies ew. zmontowanie tego. na razie mam szkielecik, chyba bedzie wystarczajacy... mysle, ze z pomoca cthulhu dzisiaj skoncze skinowanie i jakis morfing. pozdrawiam wojownikow i tchorzy ;).
darkelf Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Napisano 27 Sierpień 2004 hej. mam pytanko odnosnie solvera... mysle, ze bedzie sie tutaj nadawac - mianowicie, czy da sie zrobic jakis kontroler lub cos co umozliwiloby mi ruszanie kregoslupem w obydwie strony[do przodu i do tylu... a w sumie tez i w bok]?[hi solverem jakos moge tylko w jedna :/ ]. myslalem o jakichs 3 solverach, ale nie wiem czy dobrym tropem ide :P. prosze wiec o pomoc :)
Ka21k Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Moze i glupoie pytanie ,ale co to są te zielone i niebieskie cosie i jak to zrobic?
darkelf Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Napisano 27 Sierpień 2004 te zielone to dummy a niebieskie to solvery: dummy w helperach[normalne obiekty] znajdziesz a solver w animation->IK solvers. drugie tworze aby latwiej bylo poruszac nogami ryncami i innymi kregoslupami[tworze kinematyke odwrotna... zreszta sprawdz jak to wyglada i powinienes zrozumiec o co w tym chodzi]... a potem solvery linkujesz z dummy zeby ci latwiej bylo poruszac[bo zauwaz, ze te solvery to takie pierdziaste malutkie krzyzyki]... chyba prosto wytlumaczylem... moze ktos mnie poprawi bo jak wiadomo ja sie ucze :>
Kris_R Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 hmm.....możesz spróbować animacji FK dla kręgosłupa albo zastosować kontroler Spline IK.... zależy co tam chcesz wysmyczyć
darkelf Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Napisano 27 Sierpień 2004 wlasciwie to chce po prostu, zeby mi sie ladnie kregoslupik krecil we wsszystkie strony :P... chyba sie pobawie tym splinem. dzieki za odp... tymczasem malpuje troche riga od asblaza :P
darkelf Napisano 29 Sierpień 2004 Autor Napisano 29 Sierpień 2004 hej. wbije watek na gore i przzy okazji spytam sie: czy zaobserwowal ktos jakeis nieprawidlowosci w pracy z HI solverami w maxie 5.1 ? mam male problemy z odczytaniem plikow zawierajacych moj szkielecik :/... [ pokazuje sie slynne okienko An error has occured... ]
Rekomendowane odpowiedzi