big_white_ninja Napisano 28 Sierpień 2004 Napisano 28 Sierpień 2004 Po co ustawia się wagi wertexów? Zeskinowałem postać i wszystko jest na dobrej drodze więc po co to zmieniać? Czy to w czymś pomaga?
dr Ug Napisano 28 Sierpień 2004 Napisano 28 Sierpień 2004 Zmieniajac Envelopesy tez ustawiasz wagi vertexow, tylko w inny sposob. Zalezy kto co lubi, albo jak precyzyjny efekt chce uzyskac.
giorgione Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 przykładowo za pomocą wag mozesz jednej kości przypisac jakieś wertexy z np. piątej i drugiej kostki nie nasruszając niechcianych wertexów :D itp. bardzo prezycyjna metoda i bardzo skuteczna :) pozdr giorgione
big_white_ninja Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 Dzisiaj postanowiłem że napiszę ten post bo mam już dość. Szkoła się zaczęła, a ja nie mogę zeskinować postaci, bo mi cały czas jakieś błędy wychodzą. Postanowiłem spróbować tak jak wy to robicie ustawiając wagi wertexów, ale chyba źle się do tego zabieram. Wybieram postać dodaję jej skina i klikam na weight table. W tabelce wiem jak wstawiać wagi wertexów, ale nie wiem który wertex w tabelce to który na postaci(niby mają ID w tabelce ale skąd mam wiedzieć jakie mają na postaci)??
dr Ug Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Zapoznaj sie lepiej z narzedziem Paint Weights ;)
big_white_ninja Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 No jeżeli chodzi Ci o Paint Weights to koloruje to części postaci przypisując je do danej kości. Nie znam sięna tym ale odnoszę wrażenie że jest to niedokładne i trochę ciężko niekiedy trafić myszką. Czy zmieniasz może jakieś ustawienia?? a może to nie do tego służy??
Błazi Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 To jest baardzo dokładny sposób jeżeli siłe ustawisz np 0,1 jak ja :)
Rekomendowane odpowiedzi