Napisano 16 Marzec 200322 l Scena nie jest moja. Pochodzi z książki J.A.Bella Tak się skałada że cosik mi nie gra. Chce żeby fack GI zastąpić standartowym radiosity w max 5. Tak w ramach nauki. Ostatnio MareG napisał jak to zrobić tylko mi nie działa. Niby proste. O to obrazek ze światłam symulowanym A to zrobione przy pomocy radiosity I tu jest problem. Poniżej ustawienia w maxsie Teraz pytanka. 1.Podłoga jest wyblakła jak to zmienić. 2.Ostre światło wpadające z zewnątrz powinno na obrazku być białe. 3.Czy to ja coś źle zrobiłem czy radiosity w maxsie jest z brakami.:D 4. Faktura drewna znikła:o co z tym zrobić
Napisano 17 Marzec 200322 l Autor Po 4 godzinach eksperymętów doszdłem wreszcie o co chodzi. 1. Podłoga nie miała mapy w kanale ambient(przy radiosity jest to kluczowa rzecz) 2.Światło wpadające do wewnątrz było zbyt pomarańczowe(lekko żółte wystarcz) 3.To ja nie umiałem tego zrobić :( 4. Patrz pounkt pierwszy. A to co udało mi się osiągnąć & night efect Ma to jescze trochę błędów, ale główny cel został rozwiązany. Może coś jeszcze jest do poprawienia? Piszcie:D:D:D Radiosity jest w miare dobre teraz muszę załatwić jakiegoś rendera. I znowu eksperymentować z prostymi scenami:D Ale to wszystko dużo miejsca tu zajmuje:D:D Jak tam modemowcy żyjecie:P
Napisano 18 Marzec 200322 l No Seros nawet niezle to zaczyna wychodzic, tylko ze w nocy musza sie pojawic bardzo rozproszone cienie - zadnych ostrych krawedzi, ani idealnie zarysowanych odbic (np. ten blaska z okna w parkiecie) - wszystko powinno byc takie \"miekkie\" - subtelne. Na koniec mozesz dodac szumu chocby z \"Szopa\" aby zasymulowac wysoka czulosc filmu np. ISO 400 i wyzsze - to z pewnoscia urealni caly efekt. Czekam na dalsze postepy !! pozdr Marek
Napisano 21 Marzec 200322 l Autor To z okna to jest moon light(księżyc znaczy się) Wiem że powinien być z innej strony niż słońce za dnia:D ale to tylko testy. Cienie itp masz absolutną rację. Ale już główny cel został spełniony więć na razie z tą sceną daję sobie spokój. :) Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące radiosity ale to już nie tutaj:P Na razie i już któryś tam razy dzięki