Napisano 16 Marzec 200322 l Dostałem Fr wczoraj i do 2 w nocy się męczyłem z takim problemem jak zrobiłem tutek ze strony adka (ten drugi o fr) i dałem żeby mi się renderowało to otoczenie by ło białe a obiekty czarne a nie tak jak to na rysunku pokazali O co chodzi?
Napisano 16 Marzec 200322 l http://max3d.gry-online.pl/php/dl.php?id=tut121&href=tutoriale/kurs122/tBaker-tutorial.html To chyba ten link :)
Napisano 18 Marzec 200322 l Autor Takie coś mi się robi O co chodzi i jak sobie z tym poradzić bo ja się na fr znam tak że wim gdzie się włącza global settings więc nie miejcie do mnie żalu
Napisano 18 Marzec 200322 l To chyba wynik złej autoryzacji (te kropeczki). Przeinstaluj finala i jeszcze raz zarejestruj. No i chyba masz włączone światło które znajduje sie dość daleko od obiektu.
Napisano 19 Marzec 200322 l o kurde ale rzeznia! Kaszana na calego, Toxic raczej ma racje co do braku autoryzacji - to chyba dlatego, juz ktos chyba meldowal o takim problemie na forum. Natomiast z ta odlegloscia swiatel od obiektu to jest akurat odwrotnie! Im dale odsuniesz lampe od obiektow - tym bardziej bedzie je oswietlala! - idiotyzm prawda? :) Tak jest tylko w maxie - dlatego wymyslono parametr Decay - pisalem o tym na mojej stronce... pozdr
Napisano 19 Marzec 200322 l A tak poza tym to w tym tutorialu pisze że to światło jest po to żeby wyeliminować domyślne światło maxa i musi być wyłączone. A z tym oświetlaniem obiektów przez maxowe światła to rzeczywiście idiotyzm. [Edited on 19-3-2003 by Toxic] [Edited on 19-3-2003 by Toxic] [Edited on 19-3-2003 by Toxic]
Napisano 19 Marzec 200322 l To sie rowniez zgadza i dotyczy nie tylko finala, ale takze Brazila (i pewnie V-Raya) - jesli chcesz aby na scenie nie bylo absolutnie zadnego fizycznego zrodla swiatla to nalezy zdefiniowac jedna lampe i ja wylaczyc (OFF). W takim wypadku wyliczone GI zostanie na podstawie natezenia swiatla Ambient oraz jego multipliera i/lub dodatkowego oswietlenia sceny przez SkyLite, ktore moze emitowac bardziej sprecyzowane wlasne oswietlenie za pomoca mapy HDRI. Podsumowujac - technika \"wylaczonych lamp\" jest dobra do prezentacji przeroznych detali - pojedynczych obiektow referencyjnych - ich ekspozycji na neutralnym tle itp. i bardzo ladnie laczy sie z oswietleniem przez SkyLite + HDRI.... Wowczas na strukturze obiektow pojawi sie subtelne miekkie cieniowanie - mimo iz na prawde w scenie nie ma realnych zrodel swiatla rzucajacych cienie. Zdecydowanie nie nadaje sie do realistycznych wizualizacji wnetrz, budynkow i tego wszystkiego - gdzie trzeba symulowac konkretne kierunkowe oswietlenie (direct illumination) pochodzace z konkretnych zrodel swiatla. (szkoda tylko ze problem mrozika dalej nie zostal rozwiazany) pozdr Marek [Edited on 19-3-2003 by MareG]
Napisano 20 Marzec 200322 l Autor Małe sprostowanie światło omni stworzyłem i je wyłączyłem a fr mam już zautoryzowanego kropek już nie ma ale pozostaje problem tego świetlenia i nie tworzą się cienie.
Napisano 20 Marzec 200322 l Sprawdz ta scene, ktora zrobilem na poczekaniu (wyslalem mailem) - jesli efekt bedzie taki sam jak teraz masz to juz nie wiem co jest grane! Naprawde to zadna filozofia scena zawiera 1geosphere i 1plane, dwa materialy typu FR i jedna zgaszona OMNI, ustawienia fRGlobals z wlaczonym Enable GI z domyslnymi parametrami - I TO WSZYSTKO. pozdr Render powinien wygladac tak: [Edited on 20-3-2003 by MareG]