Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Rozważam takie dwa zestawy do pracy w 3ds max i Vray :

Zestaw nr 1:

• 2x procesor Xeon E5-2689 ( 8 core/16HT) 2600-3300 Mhz
  • płyta główna Asus Z9PE-D8 WS (dwuprocesorowa )
  • Pamięć RAM -32 GB DDR3 Kingston 1600 Mhz
  • Karta grafiki GTX 760 2 GB Gainward 2 GB
  • chłodzenie procesora Zalman CNPS 10X Performa
  • Dysk SSD 250GB Evo840 Samsung
  • Zasilacz 750 W modularny be quiet!

• Obudowa Fractal Design Define XL R2

Zestaw nr 2:

• 2x Intel Xeon E5 2650v2 ( 8 core/16HT) 2600 Mhz
  • Płyta ASUS Z9PE D8 WS
  • 32GB DDR3 Kingston HyperX 1600 Black
  • Karta nVidia ASUS GTX760 2GB chłodzenie DirectCUII
  • 2x Chłodzenie Fortis
  • Dysk SSD 250GB Samsung EVO
  • Zasilacz 850W BeQuiet Modular
  • Obudowa Fractal XL R2 USB3 Black

Droższy o ok. 3000PLN.

Niestety nie znalazłem bezpośredniego porównania poza tym z :http://www.cpubenchmark.net/multi_cpu.html gdzie oba procesory wypadają prawie tak samo.

Z kolei spotkałem się z opinią że ten benchmark nie jest miarodajny w stosunku do wydajności w np. Vray?

Czy warto inwestować w E5 2650v2, czy będzie odczuwalna różnica w wydajności między Ivy a Sandy Bridge?

Nie wiem na ile porównanie w Cinebench oddaje proporcje wydajności w Vray ale E5 2689 osiągał 24,5, a E5 2650v2 23 pkt. w Cinebench (czy można przełożyć to liniowo?). Z tego co wiem to 2689 nie będzie już produkowany (ale v2 za rok pewnie też wycofają skoro teras wchodzą procesory oparte na Haswell, a niedługo wprowadzone zostaną Broadwell), ale czy jest to istotne kryterium kiedy jest to platforma dwuprocesorowa, która nie będzie miała możliwości rozbudowy w CPU?

Edytowane przez fredzik

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bo one mają zblizona wydajnosc mimo ok poltora roku czasu pomiedzy ich wprowadzeniem :) Nie oplaca sie doplacac teraz 3tyś za te procki. Juz lepiej byloby je włożyc w porzadne monitory, wieksze dyski...

Napisano

Temat może nie najświeższy ale być może aktualny. U mnie bardzo podobny setup na e5 2689 jest render nodem i muszę przyznać, że jest to wystarczająco wydajny żeby nie dopłacać za e5 2650v2. Już lepszym rozwiązaniem moim zdaniem byłoby postawienie komp na 2x2689 jako render noda, jak u mnie i przeznaczenie tych 3000pln na komp główny, który będzie służył do pracy i nie musi być tak wydajny, jak ten do renderów.