Napisano 3 Marzec 201411 l Witam! Już od jakiegoś czasu szkicuje,ale zawsze były to szkice do szuflady,póki nie znalazłem tego forum i pomyślałem,ze tu się czegoś więcej nauczę :) Niestety po przeprowadzce straciłem dużo moich bazgrołów,więc wrzucę tu na razie to co mi pozostało. Niestety zdjęcia są robione telefonem,bo zepsuł mi się skaner. Zapraszam do oceniania i z góry dziękuje za jakiekolwiek sugestie :)
Napisano 3 Marzec 201411 l Zostaw cieniowanie na drugi plan, skup sie na proporcjach i ksztaltach. Dobre decyje jezeli chodzi o kreske, ksztalt gruba linia, detale cienka :) Rysuj dalej
Napisano 4 Marzec 201411 l Dobrze sobie radzisz, poradzę Ci to co i mi poradzono i wydaje mi się, że to dobra rada. Maluj dużo prostych przedmiotów do momentu gdy będziesz czuł się swobodnie je rysując i prawidłowo łapał proporcje. Robiąc zdjęcia rysunkom grafitowym warto też tak ustawić kąt aby grafit nie odbijał światla jak na róży. Pozdrawiam
Napisano 6 Marzec 201411 l Autor Dzięki za komentarz i podpowiedzi co robię źle,a co dobrze :) Dostosuje się do nich. Edytowane 6 Marzec 201411 l przez Wojan
Napisano 7 Marzec 201411 l polecam kupić tani papier ( najlepiej gazetowy) i węgiel, rysuj całą ręką, ramię w ruch, nie tylko nadgarstek. Rysuj szybkie szkice, staraj się uchwycić proporcje w formie brył, detale zostaw na koniec, bo one są najprostsze ;)
Napisano 7 Marzec 201411 l polecam kupić tani papier ( najlepiej gazetowy) i węgiel, rysuj całą ręką, ramię w ruch, nie tylko nadgarstek. Rysuj szybkie szkice, staraj się uchwycić proporcje w formie brył, detale zostaw na koniec, bo one są najprostsze ;) Nie chce tu specjalnie niczego podwazac ale w moim odczuciu rada dotyczaca szybkich szkicow to jedna z najbardziej fatalnych rzeczy jakie mi dane bylo uslyszec podczas nauki. Szybkie szkice maja swoje zalety ale nie na tym etapie i nie do nauki obserwacji. Zgodze sie co do jednego - nalezy zaczynac od prostych ksztaltow/bryl i bardziej skupic sie na proporcjach tylko imo spokojnie - po prostu mierzyc wszystkie zaleznosci - szerokosc do wysokosci, przenosic kierunki, tworzyc linie pomocnicze etc. Z czasem oko zacznie sie wyrabiac, mierzenie bedzie szlo sprawniej i tych pomiarow oraz linii bedzie potrzeba coraz mniej.