Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Już od jakiegoś czasu szkicuje,ale zawsze były to szkice do szuflady,póki nie znalazłem tego forum i pomyślałem,ze tu się czegoś więcej nauczę :) Niestety po przeprowadzce straciłem dużo moich bazgrołów,więc wrzucę tu na razie to co mi pozostało. Niestety zdjęcia są robione telefonem,bo zepsuł mi się skaner. Zapraszam do oceniania i z góry dziękuje za jakiekolwiek sugestie :)

n1J0okd.jpg

taeTtB4.jpg

7tXzINS.jpg

u53S9OI.jpg

yoP9lRQ.jpg

jNDjd0Q.jpg

GHBVGhJ.jpg

Eoone0O.jpg

MuDAtcc.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dobrze sobie radzisz, poradzę Ci to co i mi poradzono i wydaje mi się, że to dobra rada. Maluj dużo prostych przedmiotów do momentu gdy będziesz czuł się swobodnie je rysując i prawidłowo łapał proporcje. Robiąc zdjęcia rysunkom grafitowym warto też tak ustawić kąt aby grafit nie odbijał światla jak na róży. Pozdrawiam

Napisano (edytowane)

Dzięki za komentarz i podpowiedzi co robię źle,a co dobrze :) Dostosuje się do nich.

Edytowane przez Wojan
Napisano

polecam kupić tani papier ( najlepiej gazetowy) i węgiel, rysuj całą ręką, ramię w ruch, nie tylko nadgarstek. Rysuj szybkie szkice, staraj się uchwycić proporcje w formie brył, detale zostaw na koniec, bo one są najprostsze ;)

Napisano
polecam kupić tani papier ( najlepiej gazetowy) i węgiel, rysuj całą ręką, ramię w ruch, nie tylko nadgarstek. Rysuj szybkie szkice, staraj się uchwycić proporcje w formie brył, detale zostaw na koniec, bo one są najprostsze ;)

Nie chce tu specjalnie niczego podwazac ale w moim odczuciu rada dotyczaca szybkich szkicow to jedna z najbardziej fatalnych rzeczy jakie mi dane bylo uslyszec podczas nauki. Szybkie szkice maja swoje zalety ale nie na tym etapie i nie do nauki obserwacji.

Zgodze sie co do jednego - nalezy zaczynac od prostych ksztaltow/bryl i bardziej skupic sie na proporcjach tylko imo spokojnie - po prostu mierzyc wszystkie zaleznosci - szerokosc do wysokosci, przenosic kierunki, tworzyc linie pomocnicze etc. Z czasem oko zacznie sie wyrabiac, mierzenie bedzie szlo sprawniej i tych pomiarow oraz linii bedzie potrzeba coraz mniej.