Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak już zostało wspomniane w tytule wątku problem występuje w postaci zawieszającego się material editora.

Przy włączeniu okna material editor (tylko wtedy gdy ustawione są materiały iraya) nie wczytują się podglądy materiałów, i wyswietla sie "brak odpowiedzi".

Dodam że /czysty/ render bez materiałów działa. Dodatkowo zauważyłem, że przy defaultowym rendererze wszystkie materiały na podglądzie są czarne.

Sprzęt:

CPU i7 4930k

RAM 16 Gb Crucial 1600 MHz

GPU MSI 580 GTX 3Gb

PS: Oprogramowanie oczywiście w pełni legalne na licencji studenckiej.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Przłącz render materiałów w material edytorze na mental ray. Iray mozno obciąża przy renderowaniu podglądu materiałów. Jak masz dużo materiałów może chwilę potrwać update na irayu.

Napisano
  • Autor

Właśnie chodzi o to, że nawet przy czystych bryłach bez przypisanych materiałów crash'uje, a max 2013 namoim starym sprzęcie dawał rade.

Zrobiłem tak jak mówisz i działa przy czym standardowe materiały jak np biblioteka Arch&design jest w materiałach "a incompatible".. no jak to niezgodne :D

Dodatkowo jak odpaliłem starszy plik gdzie były przypisane materiały z Material Library Autodesku wyskoczył błąd:

"Error Loading Autodesk Material Library 2012

Invalid Asset Instance!"

Zgadza się... tutaj mamy 2012 a ja przesiadłem się na 2014. Jednak biblioteki 2014 nie widzę... mam rozumieć, że w ogóle zrezygnowano z bibliotek w tej wersji?