Napisano 23 Marzec 201410 l Poszukałem trochę na forum ( ale same stare wątki i nie zauwazyłem odpowiedzi na moje pytanie), poczytałem instrukcję do V-raya oraz książkę V-ray the complete guide, nawet pooglądałem trochę tutoriali ... ALE no nie idzie mi ustawienie DOF. Moze popełniam jakiś głupi błąd albo coś przeoczyłem więc prosiłbym o pomoc. Ustawienia kamery: przysłona na F=2 , do tego czas migawki -shutter speed na 16000, focal length 300, w samplingu włączam DOF ... i NIC ostrzy mi w całym kadrze wszystkie obiekty mimo, że sam zakres DOF jest stosunkowo mały. Chciałbym uzyskać taki mniej więcej efekt: A może Mocniejsze rozmycia uzyskuje się już na etapie postprodukcji ?
Napisano 23 Marzec 201410 l moim zdaniem lepiej wyrenderować pass zdepth i w photoshopie zrobić to filtrem
Napisano 23 Marzec 201410 l Autor działa mi już DOF przy właczonym specify focus - kwestia że trudno jakoś się panuje nad punktem gdzie ma być ostre po obejrzeniu tutoriali z Zdepth faktycznie chyba lepsze efekty można osiągnąć w postpro. dzięki za radę Edytowane 23 Marzec 201410 l przez abdul