Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie gdyż pracuję sporo w zbrush ale dotychczas były to prace tylko do fanartów ale czy modele z zBrush mogą być wykorzystane w grach ? tzn na pewno mogą ale czytałem wiele komentarzy ,że w zbrush jest za dużo detali i ciężko bedzie to przerzucić na gre. i stąd moje pytanie czy warto tworzyc dalej modele w zbrush czy przerzucić sie na np 3ds maxa

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Wow - poszukaj sobie jak sie tworzy assety do gier. W przypadku postaci masz tzw high poly model - ktory moze byc zrobiony w Zbrushu i miec bardzo duzo poligonow - ktore nastepnie jest "kopiowany" na low poly model, ktory ma zaleznie od gry, ale srednio 10.000 polys (poprawcie mnie jak sie myle). Detale z high poly sa przenoszona na low poly poprzez tzw "baking maps" - z czego "normal map" jest najwazniejsza. Wszystko to mozesz tez robic w Zbrushu wydaje mi sie.

Napisano

Bezpośrednio nie możesz wykorzystywać modeli z zbrusha do gier, z racji tego, że mają po kilka milionów poly. Game art polega na tworzeniu modeli z jak najmniejszą ilością poly a jak najładniejszym wyglądzie. Dzięki wykorzystaniu normal map, specular map, tekstur i innych podobnych można usyskiwać te same efekty co mają modele HP. W zbrushu tworzysz High poly, potem tworzysz tak zwaną retopologię, czyli "rysujesz" ponownie siatkę na modelu ale o mniejszym zagęszczeniu, po czy, wypalasz (dosłownie po angielsku to się nazywa "baking") mapy, normalki itp i nakładasz je na to stworzone low poly.

3ds'a mozna wykorzystać do retopo i wypalania, dla mnie jest łatwiejszy w tym niż zetka