soto Napisano 18 Maj 2014 Napisano 18 Maj 2014 Witam! Jestem świeżym użytkownikiem maxa i przerabiam właśnie kurs http://www.infiniteskills.com/training/learning-autodesk-3ds-max-2014.html Oglądając kolejne filmy i robiąc te same ruchy i ustawienia co autor, zauważyłem znaczną różnicę w czasie jaki potrzebny jest do wyrenderowania sceny pomiędzy mną a autorem tutoriala. Na prostych modelach w pierwszych lekcjach nie było to tak widoczne, ale kiedy przerobiłem rozdział 8 o renderowaniu już tak. Jako przykład podam scenę z załącznika, która na moim sprzęcie renderowała się ok 3 minut, natomiast w tutorialu było to parę sekund. Postanowiłem zapytać więc doświadczonych użytkowników o tą sytuację i zależności jakie na to wpływają. Czy może jest możliwość ustawienia silnika renderującego w taki sposób, aby wykorzystywał maksymalną ilość zasobów komputera itp. W załączniku wrzucam ustawienia sceny, sam render oraz część wygenerowanego pliku dxdiag ze sprzętem jaki posiadam. Jednocześnie chciałem dowiedzieć się czy w niedalekiej przyszłości konieczne będzie zaopatrzenie się w jakiś mocno wypasiony sprzęt czy raczej moja skrzynka przysłuży mi się do działania w zakresie 3D? DxDiag.txt
MaxymilianMax Napisano 12 Czerwiec 2014 Napisano 12 Czerwiec 2014 Zapewne stosują przyspieszenie wideo gdy renderują. Sprzęt masz OK, i ustawienia renderera tez wyglądają OK..
soto Napisano 12 Czerwiec 2014 Autor Napisano 12 Czerwiec 2014 nie zauważyłem właśnie, żeby wideo było przyspieszone w jakiś sposób. Tak czy siak, dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że trochę na tym kompie pociągnę a z czasem trzeba będzie zaopatrzyć się w jakiś kombajn :)
MaxymilianMax Napisano 13 Czerwiec 2014 Napisano 13 Czerwiec 2014 gdybys wstawił ten konkretny filmik można byłoby ocenic dokladniej ;)
Rekomendowane odpowiedzi