Gość zumrok Napisano 23 Maj 2014 Napisano 23 Maj 2014 (edytowane) Zumrok - strażnik jaskini, niegroźna kreatura, pełniąca rolę stróża w jaskini śpiącej bestii - Amargora. Głowa stwora usiana jest gałkami ocznymi i otworami senso-dyfuzorycznymi, pozwalającymi na całościowe dzienno-nocne stróżowanie, Zumrok wyczuwa najmniejsze zmiany składu chemicznego powietrza, widzi w najczarniejszą noc igłę wrzuconą na dno studni zapomnienia, jego włosy zatokowe, podobne do czułek wibrysy, są narzędziem wczesnego ostrzegania, pozwalają na błyskawiczne lokalizowanie i rozpoznawanie intruzów a niewielkie mięśnie kierują czułki ku przodowi kiedy zbliża się do podejrzanego obiektu. W chwilach zagrożenia Zumrok odlatuje bezszelestnie aby zbudzić ze snu najgroźniejszą z istot zamieszkujących czeluście Amargorii... Edytowane 23 Maj 2014 przez zumrok zmiana tytulu
Gość zumrok Napisano 23 Maj 2014 Napisano 23 Maj 2014 (edytowane) Tylko nieliczni śmiałkowie wrócili żywi z eksploracji jaskiń Amargora, Ci, którzy nie postradali rozumu, opisywali Zumroka jako fosforyzującego w ciemnościach nietoperza, szaleńcy rysowali na piasku fantastyczne kształty potworów znanych ze starych map, tylko mnie udało się podejść na tyle blisko aby zrobić mu zdjęcie: Edytowane 23 Maj 2014 przez zumrok
Gość zumrok Napisano 23 Maj 2014 Napisano 23 Maj 2014 (edytowane) Poświęciłem kilka lat na obserwację i opisanie realiów Amargorii. Ostatniej jesieni, podczas ekwinokcjum, zauważyłem Zumroka wracającego nad ranem do jaskini, dzięki zastosowaniu najnowocześniejszego teleobiektywu udało mi się zdobyć jego wizerunek w bladym słońcu wrześniowego świtu: Edytowane 23 Maj 2014 przez zumrok
Rekomendowane odpowiedzi