Napisano 29 Maj 201410 l Natrafiłem na problem podczas tworzenia drugiej warstwy renderu. Chciałbym ukryć poruszającą się postać na tej pierwszej tak, aby była widoczna tylko na drugiej. Niestety gdy próbuje ją ukryć i odkryć już na tej właściwej, ona pojawia się na obydwu. Takiego schematu użyłem. Stworzyłem nową pustą warstwę, dodałem zaznaczony obiekt (z outlinera) do tej warstwy. Przeszedłem z powrotem na główną, cały czas mają zaznaczony ten upragniony obiekt, skrót klawiszowy (crtl +h) działa i obiekt znika. Przechodzę na warstwę drugą, zaznaczam obiekt za pomocą outlinera i używam skrótu (shift+h). Obiekt zamiast na jednej, ponownie jest widoczny na obu. Dodam, że tym samym sposobem na tej samej scenie próbowałem tak samo zrobić ze światłem i wszystko poszło normalnie.
Napisano 29 Maj 201410 l Stworz dodatkowa warstwe i nie uzywaj w tym wypadku mastera layera (ta warstwa ma najwyzszy pruorytet i jesli dokonasz zmiany na niej jakiegos atrybutu ktory nie jest jeszcze zmieniony na innej warstwie powyzej to zmieni sie on dla wszystkich odgornie - nie dotyczy to jednak wszystkich atrybutow) Jesli uzywasz wiecej niz jednej warstwy to zazwyczaj master layer juz nie renderujesz. Podsumowujac. Zrob warstwe 1 i warstwe 2 a mastera uzywaj jako tylko miejsca gdzie masz wszystko widoczne.
Napisano 30 Maj 201410 l Autor Próbowałem dokładnie tak jak napisałeś, ale nic to nie dało. Gdy przechodze z tej 1 warstwy na 2, ten obiekt od razu się pojawia, nawet nie muszę odkrywać go za pomocą (shift+h) i jest ponownie na dwóch.
Napisano 30 Maj 201410 l To zrob tak, wejdz w Attribute Editor, opcje obiektu i w zakladce Object Display masz pole VIsibility. Odhacz lub zahacz (wedle potrzeby) i Prawym klawiszem i daj Create Layer Override. Tym sposobem musi dzialac.