Skocz do zawartości

Przenoszenie UV z obiektu na obiekt

Makal

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam taki problem. W UVLayout rozłożyłem sobie UV do prostego obiektu. Jako, że ten obiekt występuje parę razy w scenie, chciałem przenieść UVki za pomocą Unwrap UVW -> Save, a później nadać ten sam modyfikator dla kolejnych obiektów i tam po prostu załadować plik z rozszerzeniem .uvw.

I niby wszystko dzieła, a jednak nie...

Poniżej załączam screen:

http://i.imgur.com/LTqM62L.png

Ktoś ogarnia ocb?

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Jesteś pewny, że masz tę samą teksturę nałożoną na oba obiekty? Bo jeżeli bitmapom różni się tiling to będą różnie wyświetlane.

W oknie Edit UVWs w prawym górnym rogu rozwiń to gdzie jest CheckerPattern i wybierz jeszcze raz to samo - wyświetli Ci się szachownica i zobaczysz, czy jest tak samo.

Zmienił się vertex order i Uv zgłupiało. Do transferu UV między obiektami służy modyfikator projection. Takie save UV jak zrobiłeś pewnie by zadziałało gdybyś nie eksportował modelu do uvlayout. Przy exporcie/imporcie albo w UVlayout posypał się vertex order i dupa;). Jak dobrze ustawisz projection modifier to powinno przenineść UV bez problemu, nawet między obiektami z różną topo.

Dzięki diabelt, to może być to. Trochę szperałem w necie w tym temacie i natrafiłem na wzmiankę z użyciem modyfikatora Projection. Teraz to, co napisałeś ma sens. Pokombinuję z tym. Dzięki!