Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Wiem,że nie jest łatwo wycenić coś czego się samemu nie robiło,ani widziało,ale każda opinia będzie pomocna. Zrobiłem projekt grafiki na deskę kiteboarding w rozmiarze 150x50 cm. Grafika malowana w PS. Żadne kształty,obiekty. Wszystko od początku malowane pędzlami artystycznymi. Na projekt składa się: Grafika na wierzch,grafika na spód,3 rozmiary desek,na każdy rozmiar inna kolorystyka. Projekt gotowy do druku. Druk wstępny zrobiony,wszystko ok,więc pozostała kwestia wyceny. Proszę o fachową radę. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Projekt gotowy i wycena dopiero idzie?? Ciekawe :)

A tak na serio, to podlicz ile czasu zajęło przygotowanie Ci kompletnego materiału od początku pracy po przygotowanie do druku. A następnie pomnóż to przez stawkę na jakiej zwykłeś pracować. Powinieneś potrafić wycenić swoje umiejętności, nie uważasz?

Napisano
  • Autor

To jest mój pierwszy projekt na zlecenie dlatego założyłem ten temat. Jeżeli chodzi o ten projekt to poprzeczkę zawiesiłem sobie wysoko. Sporo czasu mi zajęło przygotowanie tego. Efekt końcowy bardzo mnie zadowolił jak i mojego zleceniodawcę :)

Napisano
  • Autor

Swój talent i umiejętności znam i cenię,ale przy wycenie jakieś tam powiedzmy "normy" istnieją?

Napisano

Znaczenie ma jeszcze czy to jednorazowa grafika dla kolesia, który chce mieć oryginalną deskę, wtedy skasuj z 500zł., no chyba, że kolega, wtedy w grę wchodzi skrzynka piwa + duża pizza. Co innego jeżeli to klient, który później będzie sprzedawał te deski hurtowo i kosił na tym grubą kasiorę, wtedy kasuj z 5k. Co innego jeżeli to początek dłuższej współpracy i będziesz głównym grafikiem wyznaczającym trendy graficzne w tejże firmie i powstanie cała kolekcja desek z Twoimi grafikami, a później kolejna itd., wtedy weź za każda grafikę 1200-1800zł. :-)

Ja osobiście tak bym to wycenił, no ale ja mogę sie nie znać bo jestem ze wsi.

...a tak poza tym to jest oddzielny temat do takich wątków: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=15861&page=383

Napisano
  • Autor

No i właśnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło! Dziękuję bardzo. To ma być dłuższa współpraca i więcej projektów. Nie tylko na deski. Do tego jeszcze dochodzi logo. I dzięki za link bo rzeczywiście ten dział przeoczyłem. Pozdrawiam.