Napisano 20 Wrzesień 200420 l Mam taki problem ze prz renderingu animki z kazda klatka rosnie mi zuzycie pamieci fizycznej a wkoncu render sie wykrzacza- pytanie jak zrobic by kozystal z pliku wymiany na dysku? dzieki t
Napisano 23 Wrzesień 200420 l "Wykrzacza" się, ponieważ nie ma już wolnej pamięci? (takie ogłoszenie pojawia się z Mental`a?). Masz ustawione "twarde" limity w Windows`ie ?
Napisano 6 Październik 200420 l Witam! Mam podobny problem z tym ze u mnie winda mam luz w przydziale pamieci... mam 1 gb ramu i renderuje 12 widokow ...i oczywiscie wyskakuje : mental ray has encountered a fatal error, mem 0.2 fatal 031006:cannot free memory....ktos ma jakis pomysl jak zmusisc maxa do posluszenstwa? z gory dzieki
Napisano 7 Październik 200420 l Tak mialem wlaczona...fotony, final gather.....probowalem juz mieszac w wielu rzeczach . z uwalnianiem pamieci, optymalizacja sceny... zawsze to jak o sciane...a probuje na malych obrazkach...docelowo ma byc a3 300 dpi...ale nie idzie..wyrenderuje sie pierwszy a drugi przy 100% kalkulacji final gather mowi dosc.....a metoda renderowania po kawalku i skaldania mi sie nie podoba tak szczerze rzecz ujmujac:) pozdrawiam...
Napisano 12 Październik 200420 l Hejka! no wlasnie liczba emitowanych fotonow nie miala jakos zwiazku z tym....a renderowalem praktycznie z minimalan iloscia....bo co to jest 1000 fotonow, sampli 300...fg na 300.....rozwiazaniem problemu pamieci okazalo sie wykorzeystanie cachemanaxp ktory oczyszcza ram i zalatwilo to sprawe...cacheman jest dostepny tu http://www.outertech.com/ polecam...
Napisano 12 Październik 200420 l a spróbuj pan włączyc menu > costumise > preferences > rendering > "bitmap pager" kiedys mialem problem z brazilem z pamiecia ... sherif powiedzial ze to ot i mial racje ... mozliwe ze to rowniez pomoze ... Bitmap Pager group The Bitmap Pager can help with the rendering of scenes that have very large textures' date=' a large number of textures, or when rendering a high-resolution image. [b']On[/b]—When turned on, the software creates a series of temporary “page” files on the drive where it is installed for use in rendering bitmaps.