Napisano 31 Sierpień 201410 l Hej, Mam pytanie odnośnie wymiany matrycy w dellu m4700, standardowa matryca TN [LG Philips 156WFC (LGD032C)] pokrywająca ok 85% srgb. Można [podobno] bez problemu wymienić na panel AUO B156HW01 v4, to samo złącze 40pinów, rozmiar matrycy ponoć taki sam. Panel AUO znajduje się w Lenovo ThinkPadach w520/530. Niestety 10 bitowy IPS Premier/DreamColor ma całkiem inne złącze/płytę główna tak więc jest to jedyna możliwość upgrade'u. Z tego co mi wiadomo. Ma ktoś/pracował na tym panelu AUO? Pokrycie argb 95%. Czy dokupienie i skalibrowanie go np takim X-Rite i1 Display'em PRO za ok 700zl ma sens? Mam dosyć "koczowniczy" tryb życia i nie chce mi się wozić zewnętrznego monitora, ale irytuje mnie to strasznie jeślli zaczynam coś malować na laptopie, potem podpinam do w miarę dobrego neca i... jest zdziwienie ogromne. Raczej nie potrzebuję jakiegoś super pro rozwiazania z monitorem referencyjnym za 15 tys pln. Powiedzmy coś średnio zaawansowanego, żeby efekt wow i zdziwienia był dużo mniejszy? Panel AUO można kupić za ok 300[z przesyłką] Czy lepiej zaopatrzyć się np w nowego zbooka z ipsem? Wolałbym tego uniknąć, oglądałem konfigurację i ceny i jestem przerażony. Za podobne podzespoły z ipsem u hp musiałbym wydać 12/14 tys.