Napisano 27 Październik 201410 l Witam, mam pytanie jak wygląda sytuacja odnośnie takiego kierunku ? Jeżeli chciałbym robić np. jakieś krótkie filmiki przedstawiające dane akcje postaci to rig jak i animacja nie muszą być chyba aż tak bardzo rozbudowywane jak w przypadku filmów animowanych ? Patrzyłem na tutoriale o riggowaniu postaci to byłby mega długie o0 wydaje się ze to tylko kości,skinning, kontrolki + inne to samo tyczy się animacji, ale to chyba wszystko pod filmy się robi ? pod gry powinno być łatwiej ? Ciekaw jestem czy osoby które przestawiają swój showreel z animacji korzystają z czyjegoś rigu czy sami robią ? Powinienem wybrać rigging lub animacje ? a może uczyć się obu ? Jakieś rady? jak się za to zabrać, chyba nie powinienem był sięod razu brać za zaawansowany rigging -_- ;p
Napisano 27 Październik 201410 l jezeli chcesz animowac to zwykle nikogo nie obchodzi, czy potrafisz rigowac. Takze sciagaj jakies proste darmowe rigi i jedziesz z koksem. Aczkolwiek jesli tego nigdy nie robiles to proponuje nauke od postaw: timing, spacing, ktory mozna robic na kulkach i na ktorych wielu ludzi animuajcych postacie by sie wywalilo tu i tam;)
Napisano 28 Październik 201410 l Witam, mam pytanie jak wygląda sytuacja odnośnie takiego kierunku ? Jeżeli chciałbym robić np. jakieś krótkie filmiki przedstawiające dane akcje postaci to rig jak i animacja nie muszą być chyba aż tak bardzo rozbudowywane jak w przypadku filmów animowanych ? owszem, muszą być jeśli chcesz w pełni wykorzystać swoją wiedzę i zanimować nawet pozornie najmniej istotny element postaci. Ciekaw jestem czy osoby które przestawiają swój showreel z animacji korzystają z czyjegoś rigu czy sami robią ? Powinienem wybrać rigging lub animacje ? a może uczyć się obu ? korzystają z darmowych jak i swoich. kwestia umiejętności i chęci. nikt ci nie powie co wybrać, poczytaj, oglądaj, próbuj, sam zobaczysz co będzie dla ciebie lepsze. ja od siebie dodam - nie wszystko na raz.