Napisano 21 Listopad 201410 l Mam pewną scenę zrobioną w Mayji, którą teraz chciałbym sobie poskładać w Fusion gdyż od jakiegoś czasu jest on dostępny za darmo. Nigdy wcześniej nie miałem okazji korzystać z tego programu więc pojawiają się problemy, z którymi czasami sobie poradzę a z czasami mam problem jak teraz dlatego tutaj piszę.. otóż zaznaczyłem wybraną kamerę z aimem, która śledziła obiekt w mojej scene i zapisałem ją do Maya ASCII tak bym mógł ją wrzucić do Fusion. Zauważyłem jednak, iż kamera niby jest pokazana ale jak wcisnę play to stoi w miejscu i nie przemieszcza się. W tle chciałem umieścić JPG by zrobić złudzenie przemieszczającego się otoczenia lecz wszystko jest niestety statyczne i się nie porusza. Byłbym wdzięczny za udzielenie mi pomocy. Edytowane 22 Listopad 201410 l przez Mirrage
Napisano 22 Listopad 201410 l Autor Ok z poprzednimi problemami jednak poradziłem sobie bez większych problemów mimo, iż sporo przy tym siedziałem.. Teraz pojawił się inny problem, z którym walczę już od 13.. Otóż w jaki sposób moge zmienić kolejność warstw? Mam poruszający się obiekt zrobiony w 3D i na niego chciałem dodać PNG drzewa tak by było widać jakby ten obiekt przez moment znajdował się za drzewem lecz za każdym razem jak ustawię ImagePlane drzewo znajduje się za obiektem a nie przed nim. Próbowałem zmniejszyć odległość od wyeksportowanej kamery ale ciągle drzewo znajduje się za obiektem. Wrzucę screena, żeby może jaśniej przedstawić o co mi chodzi.. Chcę by obiekty w żółtej ramce po lewej stronie były przed tym obiektem w czerwonej ramce po prawej. Obiekty po lewej to pliki PNG więc ten plik z czerwonej ramki będzie i tak w niektórych momentach widoczny a obecnie jest tak, iż pliki PNG są z tyłu a obiekt z czerwonej przed nimi i nie mogę sobie z tym poradzić. Edytowane 22 Listopad 201410 l przez Mirrage
Napisano 23 Listopad 201410 l Wrzuć luzem PNG do programu i podepnij go pod zwykłego merga a nie merga 3D a później połącz z tymi elementami, które masz w czerwonej ramce. W mergu sobie wtedy możesz skalować (możesz też dodać resize i nim zmieniać "rozdzielczość tego pliku PNG) tego PNG i przesuwać tam gdzie chcesz by on był. Na youtube jest kanał nawet https://www.youtube.com/user/eyeonsoftware ,na którym znajdziesz materiały z podstawami tego programu.