Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam maly problem z "Pick shortest path". W wersji 2.70a dalo sie zrobic tak, ze mam zaznaczony jakis vertex edge i uzywajac kombinacji klawiszy i klikajac na ostatni zadany vertex/edge powstawalo nam zazaczenie od poczatku do konca. Zainstalowalem ostatnio sobie wersje 2.72 przekopiowalem pliki preferencji itd. Wszystko pieknie tylko moj skrot do szybkich sciezek przestal dzialac. W preferencjach nie znalazlem przypisanej zadnej kombinacji klawiszowej, wiec postanowilem sobie stworzyc od nowa wzorujac sie na tym jak mialem zrobione to w wersji wczesniejszej. Dodalem nowego hotkeya, skopiowalem ta pythonowska komende (czy co to tam jest, nie znam sie na skryptowaniu) by bylo identycznie jak w poprzedniej wersji. Niestety w tej wersji blendera ten shortest patch nie dziala jak wczesniej i wywala komunikat ze musze najpierw zaznaczyc swoj pierwszy i ostatni vertex/edge a dopiero pozniej uzyc moje magicznego skrotu. Troche bezsens, bo wczesniej dalo sie zaznaczac sciezki w biegu, a teraz jest 2 razy gorzej.

Ogolnie rozchodzi sie o taka kombinacje:

mesh.shortest_path_select mouse shift ctrl select mouse (select, press)

W 2.70a dziala to tak jak wynika z tej kombinacji, w 2.72 dziala tak jak klikanie tej funkcji z menusow i nie odejmuje nam jednego kroku

EDIT: lol, niepotrzebnie zakladalem watek, bo po chwilce dalszego kombinowania rozgryzlem co i jak. Moze sie innym przyda. Nie wiem czy sie samo cos podmienilo czy cos skopiowalem nie do tego miejsca, ale powinno byc "mesh.shortest_path_pick" a nie "mesh.shortest_path_select"

Edytowane przez Temporal
  • Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Pewnie, że się przyda. Nie wiedzieć czemu tego operatora nie było u mnie w ogóle na liście "Input" i faktycznie przyspiesza nieco pracę ale jest jeden mały minusik - ten operator nie wyznaczy ścieżki od werteksa zaznaczonego np. poprzez "border select" bo wtedy jak sądzę nie ma on statusu "aktywny" tylko "zaznaczony", natomiast "mesh.shortest_path_select" jest w stanie wyznaczyć ją pomiędzy dwoma werteksami o statusie "zaznaczony" nie potrzebuje mieć aktywnego werteksa.

Edytowane przez Nanoman