Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Kombinowałem na wszystkie sposoby i nie mogę podpiąć bercontile'a do bumpa

O dziwo działa jako maska w miksie tylko że niebardzo o ten efekt mi chodzi (chociaż w ostetecznośći będzie musiał)

To co chciałbym osiągnąć to bump zgodny z teksturą multitexture wymieszaną przez bercontile

Z diffuse jest wszystko tak jak ma być więc problemem na pewno nie jest mapowanie (w displacemencie też jako tako działa )

jakieś pomysły ?

berconmaps 3.04

multitexture 2.01

vray 2.40.04

max 2014

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany. powodem okazała się zerowa warto soften fugi.. kto by się spodziewał że koniecznie musi ona być większa od zera :)

Kolejny problem pojawił się w momencie podpięcia bercontile do vrayDisplacement. Mapka podpięta do modyfikatora mimo że identyczna parametrami była przesunięta o połowę kafelka w osi Y. Rozwiązałem problem przesuwając wszystkie mapki z materiału o tę wartość.

Na koniec okazało się, że vrayDisplacement przy 2d mapping nie do końca poprawnie interpretuje bercontile'a i co jakiś dorzuca bonusową węższą deseczkę. Da się temu zaradzić zmieniając mapowanie modyfikatora na 3d

ehh przygody..

Napisano
  • Autor

przygód ciąg dalszy.

Jeśli pojawiają się problemy z bumpem typu - działa fuga, a reszta tilea jest płaska należy podpiąć całość do VRayColor2Bump.

pozdrawiam :)