Napisano 14 Luty 201510 l Witam serdecznie, Stanąłem w jednym miejscu i to pewnie banalne ale nie mogę tego nigdzie znaleźć i nic nie idzie jak powinno. Chciałbym się dowiedzieć, jak połączyć włosy, które są w meshu(jeden element) do zriggowanego wcześniej modelu ? Bardzo proszę o pomoc, przez to stoję w miejscu już od kilku godzin. Zakładam, że to przeoczyłem w tutorialach. Pozdrawiam Edytowane 14 Luty 201510 l przez Cerber
Napisano 14 Luty 201510 l Nie wiem, czy będziemy używali tych samych określeń, wiem bowiem, że różne osoby różnie to nazywają, więc tak w skrócie wg mnie: Riggowanie - tworzenie szkieletu Skinowanie - doczepianie do szkieletu ciała (mesha) tak, aby ciało odpowiednio reagowało na ruch szkieletu. Odpowiadając na pytanie: jeśli Twoje włosy są meshem - podskinuj włosy do szkieletu. To jest oczywiście tylko jeden ze sposobów.... Jeśli pomogłem - napisz chociaż 'Dziękuję' Edytowane 14 Luty 201510 l przez waza
Napisano 14 Luty 201510 l Autor Dziękuje o/ sprawdziłem i wszystko działa jak powinno. Faktycznie to było coś banalnie prostego. Myślałem po prostu, że powinno się raczej użyć czegoś w rodzaju reaktora albo coś jak cloth na przykład. Nie miałem pojęcia, że tak fajnie się nałoży na obecny szkielet. Dziękuje za pomoc. co do terminów. Ja mówię riggowanie a mam na myśli, tworzenie szkieletu, control points i dostosowanie do wielkości siatki Skining to już wyżej wymieniona czynność uzupełniona o envelop. W sumie to możliwe, że błędnie to postrzegam. Dzięki na prawdę za pomoc. Można powiedzieć, że cały dzień nad tym siedziałem a zacząłem myśleć już chwilkę temu jak pisałem diagram Gamta to już wiedziałem, że z tym będzie problem. Pozdrawiam serdecznie Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób połączyć np osobno poddane skin włosy i osobno poddane skin ciało? W prosty sposób, tak by obydwa elementy stanowiły jedność i zarazem nie kolidowały ze sobą. Ważnym powodem dla mnie jest np by uniknąć nachodzenia włosów na skórę. Edytowane 14 Luty 201510 l przez Cerber