Napisano 12 Sierpień 20159 l Witam, (Maya 2016 - render mental ray) Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego pojawiają się te białe kropeczki? a) oświetliłem kilkoma area light bez włączonej opcji w mental Ray light shape. b) jedno światło area light umiejscowione z tyłu o zwiększonym rozmiarze. Włączona opcja light shape w mental ray. Sampling domyślny tj. 8-1-1. c) jest to to samo światło, co w "b)", ale o zmniejszonym rozmiarze. Korzystam Unfield Sampling i podkręcenie na 1 czy 2 nie sprawia, że one znikają. Również zwiększyłem High Sampels w opcjach światła na 128, a pozostałe High Sample Limit oraz Low Samples na 1. Bez zmian... Macie może jakiś trop, którym miałbym podążyć?
Napisano 13 Sierpień 20159 l Autor ... no, nie uwierzycie, co jest przyczyną tego stanu rzeczy. Siedziałem i siedziałem, aż zwątpiłem i dla testu czy mam dobrze w głowie poukładane sprawdziłem na V-ray'u render i mnie olśniło, gdy moim oczom ukazało się źródło światła typu area light (z opcją Light Shape) za włoskami. Otóż, gdy włosy są przed źródłem światła to właśnie w tych miejscach powstają te "przecieki". Wystarczyło podnieść emiter światła i wszystko jest tip top. To nie jest wyjście z opresji tak w 100%, bo może ktoś sobie zażyczy obiegającego światła wokół obiektu... W każdym razie wyeliminowałem sampling z tematu, a należy się skupić na trace ray i visibility :) Uff...