visualimage Napisano 13 Sierpień 2015 Share Napisano 13 Sierpień 2015 Witam wszystkich serdecznie. Mam nietypowy problem a raczej wątpliwości. Temat za wiele nie mówi ale może zaciekawić. Zacznę od tego że jakiś czas temu zacząłem rozbudowywać swoje małe studio graficzne (wspomnę że jest to działalność i wszystko na legalu), Zakupiłem porządną stację graficzną do tego jedno stanowisko słabsze ale też stacja i na dniach zakupiłem 10 serwerów supermicro z myślą o wspomaganiu renderowania (rendering rozproszony) Wszystko fajnie ale teraz czeka mnie zakup 3ds MAX. Jako sam vray stosunkowo jest nie drogi (jedna stacja graficzna + 10 nodów) to już sam max jest kawałek grosza. Myślałem zakupić maxa tak za rok może wcześniej ale dowiaduje się od przemiłej Pani z pccpolska że autodesk zmienia licencie i do końca roku będzie można kupić max-a z wieczystą gwarancją. Teraz dodatkowo jest promocja do końca października 3ds max + subskrypcja na rok za 20.000 zł brutto i 3ds max + subskrypcja na 3 lata za 25000 zł brutto. Potem będą tylko chmury (wynajem programu) i to z 1/3 ceny obecnej na rok. Szczerze to nie wiem czego oczekuje poruszając ten temat ale chcę poczytać wasze opinie na ten temat. Sądzę że i tak kupie tego maxa ale z subskrypcją na rok bo wydaje mi się że płacenie 7000 zł na rok to jest głupota. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdul Napisano 13 Sierpień 2015 Share Napisano 13 Sierpień 2015 Ja jestem tylko ciekaw jak wyglądać to będzie jeżeli kupisz wersje wieczystą 2016 ( ostatnia jaka będzie na rynku) i subskrypcję na 3 lata ( załóżmy, że do 3ds 2019 zaktualizujesz). To czy w po 3 latach jak skończy się subskrypcja to będziesz miał dożywotnio 3ds 2019, czy 2016 ( czyli ostatnią wersję wieczystą) ? Jeżeli masz taką możliwość to fajnie mieć licencję wieczystą i np w gorszych czasach nie kombinować jak znaleźć dodatkowe 7 tys na program. Do czego wykorzystujesz 3dsa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
visualimage Napisano 13 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2015 (edytowane) Więc tak jak kupie maxa 2016 do konca października to mam wieczystą licencję nie zależnie od tego co się będzie działo z chmurami od stycznia 2016. Odpowiadając na twoje pytanie o maxie 2019 to tak to co dostajesz dzięki subskrypcji jest twoje, legalne i na zawsze dzięki tej licencji z maxa 2016. Nawet jak bym potem odsprzedał tą licencję to jak ktoś sobie zainstaluje (niby to maxa 2016 bo taka bedzie licencja) to po wpisaniu kodu i połączeniu z autodeskem dostaje aktualizacje maxa 2019. Wszystkie te dane są zapisywane na serwerach autodesk na podstawie klucza licencji i właściciela. Do czego wykorzystuje maxa? najwięcej do wizualek mieszkań, budynków (domy, kościoły itp.) współpracuję z philips light poland i robię im iluminacje ich projektów (wizualki obiektu klienta i ich projekt oświetlenia. Mam ich bazę oświetlenia w IES i do przodu) często trzeba te budynki całe w skali 1:1 modelować, ale jakoś to idzie :). Robię również spacery po mieszkaniach, które dopiero powstają a dzięki takiej prezentacji/animacji klient widzi jak będzie mieszkanie lub dom wyglądać i wie co kupuje. Teraz dzięki serwerom + stacja graficzna mam 210 wątków renderujących o mocy 2,5 ghz. Jak widzisz takie tam... Dal tego dokupiłem serwery by to wszystko jeszcze przyśpieszyć i działą wyśmienicie, okropnie hałasują ale walczę z tym by je trochę wyciszyć. Dodam jeszcze jedno, ktoś może napisać "bierz z trzyletnią subskrypcją" pewnie czemu nie ale jak każdy z nas ciężko pracuje na te złotówki i wcale nie jest to takie proste jak by się wydawało :) Edytowane 14 Sierpień 2015 przez visualimage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi