Napisano 13 Sierpień 20159 l Witam wszystkich serdecznie. Mam nietypowy problem a raczej wątpliwości. Temat za wiele nie mówi ale może zaciekawić. Zacznę od tego że jakiś czas temu zacząłem rozbudowywać swoje małe studio graficzne (wspomnę że jest to działalność i wszystko na legalu), Zakupiłem porządną stację graficzną do tego jedno stanowisko słabsze ale też stacja i na dniach zakupiłem 10 serwerów supermicro z myślą o wspomaganiu renderowania (rendering rozproszony) Wszystko fajnie ale teraz czeka mnie zakup 3ds MAX. Jako sam vray stosunkowo jest nie drogi (jedna stacja graficzna + 10 nodów) to już sam max jest kawałek grosza. Myślałem zakupić maxa tak za rok może wcześniej ale dowiaduje się od przemiłej Pani z pccpolska że autodesk zmienia licencie i do końca roku będzie można kupić max-a z wieczystą gwarancją. Teraz dodatkowo jest promocja do końca października 3ds max + subskrypcja na rok za 20.000 zł brutto i 3ds max + subskrypcja na 3 lata za 25000 zł brutto. Potem będą tylko chmury (wynajem programu) i to z 1/3 ceny obecnej na rok. Szczerze to nie wiem czego oczekuje poruszając ten temat ale chcę poczytać wasze opinie na ten temat. Sądzę że i tak kupie tego maxa ale z subskrypcją na rok bo wydaje mi się że płacenie 7000 zł na rok to jest głupota. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.
Napisano 13 Sierpień 20159 l Ja jestem tylko ciekaw jak wyglądać to będzie jeżeli kupisz wersje wieczystą 2016 ( ostatnia jaka będzie na rynku) i subskrypcję na 3 lata ( załóżmy, że do 3ds 2019 zaktualizujesz). To czy w po 3 latach jak skończy się subskrypcja to będziesz miał dożywotnio 3ds 2019, czy 2016 ( czyli ostatnią wersję wieczystą) ? Jeżeli masz taką możliwość to fajnie mieć licencję wieczystą i np w gorszych czasach nie kombinować jak znaleźć dodatkowe 7 tys na program. Do czego wykorzystujesz 3dsa ?
Napisano 13 Sierpień 20159 l Autor Więc tak jak kupie maxa 2016 do konca października to mam wieczystą licencję nie zależnie od tego co się będzie działo z chmurami od stycznia 2016. Odpowiadając na twoje pytanie o maxie 2019 to tak to co dostajesz dzięki subskrypcji jest twoje, legalne i na zawsze dzięki tej licencji z maxa 2016. Nawet jak bym potem odsprzedał tą licencję to jak ktoś sobie zainstaluje (niby to maxa 2016 bo taka bedzie licencja) to po wpisaniu kodu i połączeniu z autodeskem dostaje aktualizacje maxa 2019. Wszystkie te dane są zapisywane na serwerach autodesk na podstawie klucza licencji i właściciela. Do czego wykorzystuje maxa? najwięcej do wizualek mieszkań, budynków (domy, kościoły itp.) współpracuję z philips light poland i robię im iluminacje ich projektów (wizualki obiektu klienta i ich projekt oświetlenia. Mam ich bazę oświetlenia w IES i do przodu) często trzeba te budynki całe w skali 1:1 modelować, ale jakoś to idzie :). Robię również spacery po mieszkaniach, które dopiero powstają a dzięki takiej prezentacji/animacji klient widzi jak będzie mieszkanie lub dom wyglądać i wie co kupuje. Teraz dzięki serwerom + stacja graficzna mam 210 wątków renderujących o mocy 2,5 ghz. Jak widzisz takie tam... Dal tego dokupiłem serwery by to wszystko jeszcze przyśpieszyć i działą wyśmienicie, okropnie hałasują ale walczę z tym by je trochę wyciszyć. Dodam jeszcze jedno, ktoś może napisać "bierz z trzyletnią subskrypcją" pewnie czemu nie ale jak każdy z nas ciężko pracuje na te złotówki i wcale nie jest to takie proste jak by się wydawało :) Edytowane 14 Sierpień 20159 l przez visualimage