Rydel Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 Hej, przesiadam sie właśnie z maxa 4.2 na 6 i gubię się w tych wszystkich opcjach renderingu. Możecie mi jakoś krok po kroku wytłumaczyć co mam zrobić, aby mój obrazek przypominał te z tutoriali??? Doszedłem do etapu mental raya, włączyłem GI i final gather, ale to nadal wygląda jak w scanlinie!! Help!
leander Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 aby mój obrazek przypominał te z tutoriali??? A z jakich tutoriali? Chetnie bym zobaczyl, no i latwiej pomoc. I jakie swiatlo ustawiasz?
greg_jg Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 zestaw: .:raz:. .:dwa:. .:trzy:. .:cztery:. .:pięć:. - - - - + źródło wiedzy jakim jest wątek chojraq`a >> link
Rydel Napisano 16 Październik 2004 Autor Napisano 16 Październik 2004 Przejrzałem już wszystkie tutki z 10 razy, ale to nic nie daje. Mam wszystko ustawione, włączony GI dla każdego obiektu, fotony i takie tam też. Ale to wszystko gówno daje. Nadal to wygląda na skyline'a. Używam Area spot lub Area Omni. Chciałbym, żeby to wyglądało jak w toturialu z max3d.pl z działu efekty, animacja pt. "Zaawansowane światło - techniki i programy renderujące" (trzeci od góry). Dzieki i pomóżcie!
greg_jg Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 Musisz sam dużo ćwiczyć z ustawieniami opierając się na tutorialach. Pamiętaj: Trening czyni mistrza.
Rydel Napisano 16 Październik 2004 Autor Napisano 16 Październik 2004 Ok. Wypróbowałem około 20 kombinacji i efekt jest taki sam. Może po prostu nie mam włączonej jakiejś opcji? Mógłbyś zrenderować taką scenę kulka na plane'ie (materiał standardowy) i podać mi parametry mental ray'a, a ja zrobie to samo i porównamy wyniki, OK?
greg_jg Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 To zbuduj jakąś scenę (prostą- kulki, boxy itd) i wyślij mi na mail`a, a ja to oświeitle.
Rekomendowane odpowiedzi