Lucyfer Napisano 15 Styczeń 2016 Napisano 15 Styczeń 2016 Siema jak się uczyć światła i cienia w digital paintingu? jak wy się uczyliście?
imprecis Napisano 17 Styczeń 2016 Napisano 17 Styczeń 2016 Możesz sprecyzować pytanie? Jak rozumiem chodzi ci o ogólne zrozumenie natury światła i cienia, które jest takie samo w normalnym rysunku, malarstwie jak i digitalu. Na polskim rynku chyba nie ma żadnej sensownej książki na ten temat. Na amazonie amerykańskim możesz znaleźć książkę Scotta Robertsona "How to render?". Omawia on tam dość dobrze jak zachowuje się światło. Inna książka trochę mniej techniczna, a bardziej oparta na obserwacji to książka Gurneya "Color and Light". Poza tym możesz uczyć się po prostu z obserwacji, tak większość osób się uczy.
Lucyfer Napisano 17 Styczeń 2016 Autor Napisano 17 Styczeń 2016 tak o to mi chodzi imprecis :P czyli martwa natura najlepiej, bawienie się światłem lapki i tyle tak?
motyl Napisano 16 Luty 2016 Napisano 16 Luty 2016 ja tak zaproponuję co mi jakoś tam pomogło przy ogarnianiu tematu: -scott robertson - how to render matte surfaces 1-3 -color and light by james gurney -sam nielson fundamental of lighting kurs na schoolism
Rekomendowane odpowiedzi