Gość technidea Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 Chcę wyeksportować rysunek jako *.IGES aby otworzyc go w programie inżynierskim, ale plik zapisuje się z rozszerzeniem*.XLO i nie da się go otworzyć innym programem. Jak to zrobić?
illy Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 moze converter ktory mozna znalezc na google, ale pewnosci nie mam czy jest takie cos, a moze jakis plugin
Darthapul Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 Jesli idzie o MAXa, to model musi byc zrobiony w NURBS. MOzesz przekonwertowac mesha na NURBS w Rhino, ale wtedy 1 face = 1 powierzchnia NURBS, wiec odpada przy skomplikowanych obiektach. Nie wiem czy nie szybciej by bylo puscic STL i wykorzystac go jako reference w programie CAD... Uwazaj na jednostki (system unit scale etc) w MAXie i w programie CAD. Plik XLO jest tworzony chyba jako log przy eksporcie, na pewno tak jest przy imporcie. Jak plik sie nie wciaga to radze przejrzec - jest komentarz. BTW zauwazylem, ze dosc dobrego importera IGSów ma Solid Works - jak model z Unigraphicsa zle mi sie wciaga, to przepuszczam przez SW (import, potem export do IGS). Zwykle pomaga i to bez edycji w SW!!!! Po prostu otworz i zapisz. Oczywiscie to nie zawsze dziala, duzo zalezy od tego, kto robil model w CADzie :-)
Rekomendowane odpowiedzi