Na'vi Napisano 31 Marzec 2016 Share Napisano 31 Marzec 2016 Hej. Jestem początkującym modelarzem i mam pewien problem z Turbosmoothem w 3ds max. Wiem że był niedawno dość podobny temat ale niestety mi nie pomógł. Mam taką sytuację że chce wyciąć drzwi w modelu samolotu. Chcę aby krawędzie samolotu pozostały tak samo ostre jak drzwi po użyciu Turbo smootha. Nie bardzo wiem dlaczego drzwi się smoothują dokładnie tak jak chce a krawędzie samolotu już się zaokrąglają pomimo że drzwi są wycięte z tej samej siatki. Wyciąłem je chamferem z usunięciem polygonów pomiędzy. Próbowałem zwiększać wartość Crease do 1.0 na Edge'ach promienistych - wtedy krawędzie rzeczywiście są takie jak chce tylko że pojawia się problem bo wyskakują artefakty i ogólnie siatka się psuje. Zilustruje to na screenach Jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabelt Napisano 2 Kwiecień 2016 Share Napisano 2 Kwiecień 2016 Użyj opensubdiv jak chcesz prawidłowego crease. Pod turbosmooth musisz modelować z support loopami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi