Napisano 20 Październik 200420 l Witam wszystkich. Mam problem z renderowaniem szkła płaskiego (szyby), w widokach prostopadłych (elewacje, rzuty posadzek itp.). Pojawiają się różne artefakty, przypuszczalnie wina gi. Czy ktoś wie jak sobie z tym radzić? Pozdrawiam.
Napisano 20 Październik 200420 l zasadniczo pomaga jak na scenie nie ma zadnego raytraca- tzn zaden obiekt na scenie nie ma przypisanego raytrayce do jakiejkolwiec cechy. mi pomagalo.
Napisano 20 Październik 200420 l hmm o ile mi wiadomo to ogolnie material raytrace nie dziala pod v-ray-em...
Napisano 21 Październik 200420 l no wlasnie nie dziala ale nie do konca:) costam pokazuje sie. Czesto natomiast jest tak ze np. wstawisz sobie mebelki kinnarpsa do projektu a tu sie okazalo ze np. podkladka pod noge od krzesla w modelu kinnarpsa ma wlaczony raytrace na 5% i zanim tego nie powylapuje sie to wlasnie sa artefakty. Czasem jak juz nie mozna wygrac z artefaktami to warto przerenderowac jeszcze raz wtedy artefakty sa w innym miejscu i mozna to jakos w photoshopie skaldac ale to mordega wiadomo. o tu znalazlem: http://www.metinseven.com/article_vray_splotches.htm dobry artykul dokladnie o tym o co pytasz mi pomogl kiedys. powodzenia