Nornik Napisano 16 Wrzesień 2016 Share Napisano 16 Wrzesień 2016 No i mam nowy problem, z pozostałymi o których pisałem w innych postach jakoś sobie poradziłem. Utworzyłem sobie splajn na podstawie obrazu zapisanego w formacie .ai. Dostosowałem ten splajn do obrazka - są koła z literami w środku. Ponieważ chcę dopasować wierzchołki tego obiektu tak aby po wytłoczeniu tego obiektu nie było konfliktów i obiekt był prawidłowy, zrobiłem kopię przykładowo nazwa oryginału Logo-Font kopia Logo-Temp. Wybieram Clone ->Copy nadaję nazwę Logo-Temp, zamrażam Logo-Temp i wybieram selekt by name i co - niestety - w żaden sposób nie mogę wybrać oryginału czyli Logo-Font mimo że w o oknie select zaznaczam ten obiekt. w oknie Top, widzę tylko że został zamrożony Logo-Font co jest ewidentnym błędem programu, a konkretnie opcji Clone. Mam Biblię Max 2012 w formacie .pdf. Wydrukowałem sobie cały rozdział o zaznaczaniu i ustawianiu właściwości i dokładnie przestudiowałem. Na podstawie tej lektury wiem że wszystko robiłem dobrze - zgodnie z opisem. I coś mi się wydaje, że program ma jakiś błąd. Być może potraktujecie mnie jako nie wiem jakiego znawce 3D max'a, nie wcale się za takiego nie uważam, tym bardziej, że akurat te czynności pracy z obiektami należą do podstawowych. Aha, miałem kiedyś 3DS Max v.3.0 (oj starocie) i w niej żadnych tego typu problemów nie było. Poza tym jest jeszcze problem z zaznaczaniem obiektów - nie zawsze pokazuje prostokąt inne wzorce do zaznaczania, jest tylko kursor po wybraniu opcji select. Nie wiem może to zależy od grafiki jaką mam w laptopie, bo na stacjonarnym tego problemu nie ma. Może ktoś znający i pracujący na tej wersji Max'a coś mi odpowie - będę zobowiązany. Dziękuję. Oj rozpisałem się, ale krócej nie dało rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi