Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

natknąłem się ostatnio na wątek„kwestie prawne – kopia/przywłaszczenie”.

Nurtuje mnie pewne pytanie. Niechciałem robić offtopa tam więc otwieram nową dyskusję.

Z góry zaznaczam, że nie jestemstałym bywalcem, może taki temat już kiedyś się pojawił ale nieznalazłem.

Do rzeczy...

Sytuacja następująca: (hipotetycznie)

Robię portfolio, wizualizacja wnętrza.Chcę poćwiczyć warsztat pod Coroną. Nie chcę lub jestem po prostu za wąski w uszach aby zaprojektować od zera coś równie dobrego (wraz z architekturą doborem wszystkich elementów wnętrza)

W tym celu biorę zdjęcie projektu wnętrza lub architektury i staram się odwzorować. Oczywiście wnętrze zaprojektowane przez jakiegoś designera/firmę i zrealizowane w rzeczywistości.

Efekt: obrazek, podobne ujęcie, podobny/identyczny aranż. Itp. + jakiś VR 360,

Zapewne różne szczegóły (dodatki wewnętrzu, bibeloty, mniejsze meble). Chodzi o to, żeby odwzorować zdjęcie możliwie jak najlepiej (materiały, światło itd). Tak aby ostatecznie powstała wizka była jak najbardziej realistyczna i klimatem zbliżona do zdjęcia referencyjnego.

Wizkę umieszczam na swojej stronie itd. Publikuję gdzie popadnie. Oczywiście z wyraźną adnotacją kto zaprojektował wnętrze i gdzie opublikowane zostały zdjęcia„bazowe”/inspiracyjne.

Co jeśli wizka będzie nie do odróżnienia od zdjęcia na pierwszy rzut oka.

Jak się na coś takiego zapatrujecie z punktu widzenia praw autorskich i „dobrego smaku”. Wolno czy niewolno?

Oczywiście chodzi o publikację a nie o samo wykonanie czegoś takiego i schowanie do szuflady.

Mieliście jakieś doświadczenia prawne związane z czymś takim?

Ktoś się do was zwrócił z pretensjami a może wręcz przeciwnie?

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja bym się w takim wypadku grzecznie zapytał autora czy nie ma nic przeciwko, abym zrobił wizualizacje jego 'dzieła'. Przy odrobinei szczęścia dostaniesz pliki dwg i inne potrzebne materiały. Dla autora publikowanie przez Ciebie wizek jego projektu to dla niego darmowa reklama więc.. Aczkolwiek są zapewne i tacy którzy odpowiedzą nie