Gość mr.Who Napisano 31 Październik 2004 Napisano 31 Październik 2004 Witam wszystkich, Od niedawna interesuję się grafiką i mam pewne pytanie... A mianowicie zasłyszałem o "filtrowaniu" w kontekście urealnienia obiektów wklejanych do filmu. Tzn mam na myśli, że ustawiam film jako tło i wstawiam wymodelowany obiekt. Dalej renderuję, ale widać, że wstawiony obiekt nie jest prawdziwy, razi swoją sztucznością... Jak można ujednolicić tło i wstawiane animacje i obiekty, tak aby tworzyło to zgraną całość? P.S. Słyszałem, że np. w "Matrix'ie" urzyto zielonego filtra...Co to w ogóle są te filtry?
Rascal Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 Pierwsza sprawa to nie ma czegos takiego o czym mowisz, czyli prosty blending miedzy wyrenderowanymi sekwencjami a live action, to o czym mowisz lub ktos ci powiedzial pewnie bylo napisane w jakims magaznynie w ktorym okazyjnie sie znalazl jakis art. o efektach specjalnych w danym filmie z uzyciem CG. Dobra kompozycja obiektow CG do materialu filmowego to nie tylko tzw. Color Match w procesie post-produkcji na ktory sklada sie korekcja koloru, kontrastow, roznego rodzaju poziomow tonalnych itp. ale takze juz na poziomie renderingu. Czyli przedewszystkim odpowiednio dobrane materialy i oswietlenie. Pozniej dochodza takie wynalazki jak Global Illumiantion, HDRI czy tez Ambient Occlusion ktory tak jak kiedys pisalem zostal swego czasu wymyslony przez kilka firm zajmujacych sie m.in efektami specjalnymi. Mowiac w telegraficznym skrocie jest to technika ktora wplywa na efekt oswetlenia obiektow, jak juz pewnie zauwazyles swiatlo rozproszone typu np. Ambient gubi calkiem spora ilosc detali po drodze. AOC daje niezalezny Pass ew. Mape ktorej celem jest wskazanie miejsc do ktorych dociera wiecej lub mniej swiatla rozproszonego. Jesli chodzi o Matrix, to tam najprawdopodobniej taki charakterystyczny look dawal filtr ktory byl na obiektywie kamery, chodz mozna to tez zrobic w poscie.
Gość mr.Who Napisano 1 Listopad 2004 Napisano 1 Listopad 2004 Wielkie dzięki za sprostowanie, gdyż książka, którą sobie poczytuję jest szalenie nieprecyzyjna i stąd rodzą się moje pytania... Jeszcze raz dzięki...pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi