Napisano 8 Maj 20177 l Witam, niedawno zacząłem swoją przygodę z grafiką 3D. Przerobiłem kilka tutoriali do 3d maxa. W przyszłości najbardziej interesuje mnie praca w branży gier komputerowych. Najbardziej podoba mi się modelowanie. A teraz pytanie: Na czym powinienem się skupić ? Warto zajmować się wszystkimi aspektami pracy jak modelowanie, tekstury, rigging, animacja, efekty cząstecazkowe itp. Czy lepiej np. skupić się tylko i wyłącznie na modelowaniu ? Czy może jakiejś kombinacji różnych rzeczy ? I jak bardzo przydatna jest znajomość photoshopa ? Z góry przepraszam jeśli jakieś pytania są zbyt trywialne/banalne, ale dopiero zaczynam.
Napisano 10 Maj 20177 l No to powodzenia zycze i wytrwalosci! Dobrze zebys od razu przyjal pewien koncept, ze jesli chcesz byc dobrym grafikiem 3d w game dev musisz niesutannie byc otwarty na innowacje, szybko sie addaptowac. Wiec takie sztywne wyuczenie sie jakis technik czy softow moze byc nie wystarczajace. Jesli chodzi o to na czym sie skupic, to ja sugerowalbym ogarnac caly stack modelowania low poly: modelowanie high-->low poly, uv maps, normal maps, diffuse maps (i generalnie texturing) - to i tak ogromna dziedzina i mozna spedzic w niej cale zycie i byc daleki od perfekcji. Nie mniej taki full stack low poly modeler ma najwieksze szanse na dostanie pracy - duzo sie takich poszukuje.