Skocz do zawartości

[vray] długi rendertime?

KamillM

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem się trochę podszkolić w renderingu i materiałach robiąc tutoriale z aversis.be. W jednym z nich otrzymałem takie cuś:

4ef8bc3aae4b712cafe9df6bbeaf9.jpg

Jak widać czas renderingu u mnie to ponad 51 minut, a u autora tekstu tylko nieco ponad minutę! Robię wszystko zgodnie z tutorialem, a tu taka różnica... Nie wiem w czym problem, sprzętu nie mam najgorszego - Toshiba A300-15B: C2D T8300, 3GB ramu, ATi HD3650.

Poniżej daję screeny z niektórymi ustawieniami renderu i materiału:

4612635e3419bb511d228dbe1ecd7t.jpgca0d228ee52b6ce17ad7b0557cd0dt.jpg12b85435260d4784971dbe3514b45t.jpg

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki czy wyjaśnienia, bo wydaje mi się, że coś tu nie gra...

pozdrawiam

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Problem w tym, że gość z tutka śmiga na takich ustawieniach, jakie ja mam. To mnie właśnie dziwi... wszystko jest tak samo, a czas jest o wiele dłuższy. Wiadomo, że on ma pewnie o wiele lepszy sprzęt, ale żeby aż tak? Jeszcze nie zgłębiłem vraya, więc myślę, że może są jakieś ustawienia sprzętowe? Sam już nie wiem...

Tu link do tutoriala (swoją drogą bardzo przydatny, sporo się nauczyłem) - http://www.aversis.be/extra_tutorials/vray_basic_material_settings_02.htm

no sory ale tak pobierznie luknołem w tutka i widziałem tam monte-carlo?... no chyba nieboisz się potestować ? iradiancje masz na custom ale ustawiona tak jak preset very low, a brute force nawet w instrukcji opisany jest jako wolny... taki to już algorytm (chasła się takimi na hama łamie i też to może trwać...)

W jakim Maxie to robisz? Jesli w 9 lub nizszym, to wrzuc gdzies scene, to obacze.

Niestety, 2009 :(

no sory ale tak pobierznie luknołem w tutka i widziałem tam monte-carlo?... no chyba nieboisz się potestować ? iradiancje masz na custom ale ustawiona tak jak preset very low, a brute force nawet w instrukcji opisany jest jako wolny... taki to już algorytm (chasła się takimi na hama łamie i też to może trwać...)

Spoko, testować testuję, ale dziwi mnie właśnie czas redneringu. Spróbuję zrobić tak jak mówisz.

Kamil, a mógłbyś podać jakiej wersji VRaya używasz?

1.50.SP2

pomiędzy którymiś wersjami vraya były spore zmiany, tak że przy tych samych ustawieniach nowszy vray renderował wolniej. może ten tutek jest do starszej a ty masz nowszą wersję

Rzeczywiście tak jest, tutek jest do wersji 1.47.03. To chyba nie aż tak starsza niż moja?

może po prostu na lepszym sprzęcie było renderowane

W to nie wątpię, ale żeby aż taka duża różnica? Jaki trzeba mieć sprzęt żeby czas renderowania zmalał kilkakrotnie? Wiadomo, są procesory 4-jajowe i karty quadro, ale wierzyć mi się nie chce, że czasy tak się różnią.

Dzięki za zainteresowanie, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, niech pisze :) A może ktoś byłby tak miły, żeby zrobić tą prostą scenę wg tutka i zobaczyć ile się renderuje, podając przy tym jaki sprzęt i wersja maxa i vraya? Byłbym wdzięczny :D

pozdrawiam

gdzieś na forum jest scena testowa pod vray i sam sprawdź, no i jest wątek o tym(nie pytaj gdzie bo teraz sam nie wiem). podobno(jest to informacja niesprawdzona) można podlączyć kilka komputerów w sieć i renderować. czasy mogą cię powalić

Dzięki Topek, podsunąłeś mi pomysł, że to może coś z samym vrayem jest nie tak, i rzeczywiście! Wyrenderowałem tą samą scenę na maxie 9 i vray 1.5.rc3... i wyszło tylko nieco wolniej niż w tutku :) Pogooglowałem trochę i wyczytałem, że sp2 jest wolniejszy, właściwie z niewiadomego powodu.

Także problem rozwiązany, trzeba po prostu przejść na niższy numerek vraya.