matt881 Napisano 13 Kwiecień 2014 Napisano 13 Kwiecień 2014 Cześć, mam bardzo błahy problem, o którym nigdy poważnie nie myślałem, a teraz nie mogę przez to zasnąć:) Otóż jak można przesunąć krawędzie zaznaczone w 1. części obrazka, tak aby były one przesunięte względem osi tego obiektu (a nie osi widoku). Tzn. nie chodzi mi o Constraint > Edge, tylko o sytuację jak w 2. części obrazka, czyli np. obracam Working Pivot tak, aby był równoległy do tych krawędzi prostopadłych do zaznaczonych, i przesuwam elegancko, wcześniej wybierając z Reference Cooridinate System pozycję Gimbal. Czy jest jakiś szybki i skuteczny sposób na takie przesuwanie obiektów względem różnych osi, nie koniecznie poziomych i pionowych? Oczywiście mogę przesuwać korzystając z Working Pivota, tylko problem jest taki, że skąd mam wziąć akurat ten konkretny kąt nachylenia krawędzi, wg której chcę przesunąć inne krawędzie.
rly Napisano 13 Kwiecień 2014 Napisano 13 Kwiecień 2014 Chyba chodzi CI o cos takiego Tutaj masz link do skryptu FB_sub-obj Piv http://www.funkybunnies3d.com/tools.php
matt881 Napisano 14 Kwiecień 2014 Autor Napisano 14 Kwiecień 2014 Dzięki, skrypt działa doskonale w maxie 14:)
Rekomendowane odpowiedzi