Milne89 Posted March 17, 2019 Posted March 17, 2019 Witam Was, po dłuższej przerwie powracam do pracy w 3dsMax i V-Ray i napotykam taki problem przy renderowaniu, podpowiedzcie proszę które ustawienia odpowiadają za taki konkretnie problem z "pixelozą" czarnymi i białymi pixelami przy wysokich ustawieniach renderu, gdzie szukać rozwiązania, będę mega wdzięczna bo utknęłam.. ;)
Milne89 Posted March 18, 2019 Author Posted March 18, 2019 Ok, z powyższym poradziłam sobie zmieniając ustawienia color mapping, także już jest ok, natomiast mam kolejną zagwostkę może tym razem ktoś podpowie:) Nie wyświetla mi się kanał alpha za oknem, w materiale szkła w Refract Affect channels mam zaznaczone Color + alpha, przy zapisywaniu renderu zaznaczam store alpha channel, mimo to przy obróbce w PS nie ma osobnej warstwy alpha chanel w oknach tak żeby podłożyć pod to widok (dziwne bo na piekarniku jest... dlaczego zatem nie wycina mi tego w oknach??) pewnie to jakaś pierdoła, ale bardzo chciałabym znać powód :) heeelp!
Milne89 Posted March 19, 2019 Author Posted March 19, 2019 Halo ludki, pomóżcie z tym kanałem alpha, na pewno to wiecie nooo ;)
polxx Posted March 20, 2019 Posted March 20, 2019 usuń szybę w oknie i zapisuj z kanalem alpha albo sobie wyrenderuj maske na szybę i w Photoshopie sklejaj widok za oknem
Milne89 Posted March 21, 2019 Author Posted March 21, 2019 Dzięki za odpowiedź, niestety nie w tym rzecz...nie wiem właśnie gdzie tkwi błąd gdyż nigdy wcześniej nic takiego mi sie nie działo, kanał alpha się renderował bez problemu, usunięcie szyby nie jest tu rozwiązaniem - kanału alpha wciąż brak, a renderowanie maski na szybę też nie rozwiązuje problemu, bo w innych ujęciach za szybą mam jeszcze inne elementy których wycinanie w photoshopie stwarza nieco wiecej problemu...chciałabym żeby mi standardowo wycieło kanał alpha jako samo tło a tak sie nie dzieje...pozostaje wycinać ręcznie w photoshopie skoro nic nie pomaga...
Recommended Posts