Knocisko Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 Nie wiem czy wszystko robię jak trzeba pisząc tu moje pytanie ( dziś dopiero wstąpiłem na forum) ale mam taką zagwozdkę z maxem. Otóż potrzeba mi włączyć snap ( albo inna opcję ) w ten sposób aby rysowane obiekty, przesuwane vertexy, robiły to z dokładnością do 1 cm. Czyli na przykład jak przesuwam obiekt to żeby "skakał" on co 1 cm po każdej z osi. Jakna razie znalazłem tylko opcję aby max wyświetlał wymiary zaokrąglając je do 1 cm ale w rzeczywistości przesunięcie jest inne. Przyjmijmy , że rysuje rzeczy, które w rzeczywistosci maja zawsze wymiary w równych centymetrach i nie za bardzo mi pasuje cały czas modyfikowanie tych milimetrów zarówno w wymiarach obiektu jak i w jego przesuwaniu. Wdzięczny będę za wskazówkę gdzie tego szukać i jak to rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FiK_ Napisano 23 Maj 2012 Share Napisano 23 Maj 2012 Ustawiasz siatkę na 1cm, ukrywasz ją, bo po co ma Ci utrudniać, a następnie snapujesz do siatki i wszysktko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knocisko Napisano 7 Luty 2013 Autor Share Napisano 7 Luty 2013 Dzięki wielki szanowny kolego. Niby to wiedziałem ale jakoś nie działało. Trzeba było włączyć siatkę i przybliżyć viewport i dopiero wtedy zmieniał się grad z 4 na 1 cm A tak to pomimo ustawień grid był 4 cm albo i 10 cm - samo się to tak ustawiało i nie słuchało się moich ustawień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi