brain Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 (edytowane) Mam w tym momencie ryzena 1700, ale widać delikatnie słaby single core performance i nie wiem w sumie co robić. Może ktoś ogarnia temat/posiada takie procki. Wyszły ostatnio nowe procesory od AMD, Ryzen 3900x kosztuje 2300zł (tyle samo co i9 9900). 3900x 12 rdzeni 24 wątki | 4.6 boost (ale ludzie reportują że max 4.3-4.4 jest) i9 9900k 8 rdzeni 16 wątków | 5ghz boost clock Platforma intela jest bardziej stablina na windowsie z tego co zauważyłem przy ryzenie 1700. Jak to się ma z wydajnością w Zbrushu/Blenderze, czy mniejsza wydajność w single core nowych 3900x będzie warta tych dodatkowych 4c/8t więcej od i9 9900k? Testowałem ryzena 1700 w zbrushu i jak wyłączyłem 8 wątków (zostało 8) to tak na prawdę nic się nie zmieniło z wydajnością przy 20mln aktywnych punktów (40mln poly?), ale jak zrobiłem OC procesora na 3.8 to od razu zauważyłem że wszystko jakoś działa lepiej (snappier) Czy zbrush nie ogarnia aż tylu rdzeni/wątków i jednak preferuje lepsze single core? Edytowane 30 Lipiec 2019 przez brain
KLICEK Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 z testow wynika ze do pracy ryzen jest lepszym procesorem praktycznie pod kazdym wzgledem 🙂 sam czekam az bedzie dostepny na rynku zeby go kupic 🙂 1
brain Napisano 30 Lipiec 2019 Autor Napisano 30 Lipiec 2019 W sumie racja, po prostu po tej zmianie w IPC (+15% wydajnosci) mimo gorszej ilości Ghz AMD i tak wyprzedza intela pod względem single core w aplikacjach. Chyba że się zrobi OC do 5-5.2ghz na intelu, ale wtedy to jest piecyk... W sumie warto poczekać, szkoda tylko że aż 1-2 miesiące. X-kom ma mieć dostawę we wrześniu dopiero i jestem ciekawy jaka ilość będzie dostępna :) Gorzej jak będzie dostawa, a i tak nie będzie dostępnego bo od razu wyprzedadzą - ludzie się strasznie rzucili na te procki. Hehe, 1
KLICEK Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 no wlasnie tez tego sie boje, ze procki znikna jeszcze tego samego dnia, ale poczekam. Ewentualnie intele pojda w dol, bo musza. Wtedy sie zastanowie co robic 🙂 btw. z tego co pamietam to zbrush dziala w 100% na procku, grafika to tylko wyswietla ui (chyba ze sie cos zmienilo w nowszych wersjach)
brain Napisano 30 Lipiec 2019 Autor Napisano 30 Lipiec 2019 (edytowane) Tak, ale mi chodzi o to że ryzen ma 16 wątków, jak wyłącze w Zbrushu 8 wątków to wydajnośc nadal jest taka jaka była. Wszystko działa płynnie itd. nie widzę niższej wydajności. Jak podkręce 3.0ghz na 3.7ghz to od razu widze skok w wydajności - jest płynniej. Dlatego nie wiem, czy po prostu jest sens kupować 3900x (czekać na to aż będzie w sklepie i czy czekać aż naprawią wszystkie problemy), bo nie renderuje,ani nie wypalam textur/lightmap na CPU. Teraz RTXy wypalają AO w 1s... Tak samo GPU wypala lightmapy w unity. W sumie CPU schodzi na drugi plan w tym co robię, jeżeli chodzi o ilość wątków/rdzeni. 8/16 to wydaje mi się "max" jaki te apki użyją, chociaż 90% czasu widzę użycie CPU na poziomie 20-50%. Edytowane 30 Lipiec 2019 przez brain
KLICEK Napisano 30 Lipiec 2019 Napisano 30 Lipiec 2019 ryzen 3900 ma 12 rdzeni i 24 watki tak mi sie wydaje 🙂 ale ciekawe jest to co piszesz, niegdy tego nie testowalem.
brain Napisano 30 Lipiec 2019 Autor Napisano 30 Lipiec 2019 Znaczy, ja mówię o moim ryzenie 1700, testowałem na nim to. On ma 8c/16T. Sry, nie wspomniałem o tym w poście. Dlatego te 24 wątki w ogóle nie wiem, czy użyje, jak te testy co robiłem rzeczywiście pokazują słabą skalowalność wiekszej ilości wątków 8+. Powiem tak, strasznie to wszystko pomotane :) Znowu za rok ma być przełom w GPU I CPU, intel ma wydać 10/7nm procesory, Nvidia ma wydać karty graficzne w technologii 7nm... AMD wydaje 7nm+.... Cyberpunk wychodzi... :P Się dzieje. EDIT: @KLICEK Możesz sobie teraz kupić ryzena 2700 albo 3600/3700, kupić mobo x570 i czekać na ryzena 3900x aż będzie dostępny,żeby trochę pobawić się nowym CPU ;) Wtedy tylko wypniesz ten procek i wepniesz 3900x / 3950x, zrobisz ewentualnie update biosu i masz już gotowy procek do używania. Taka myśl mnie naszła ;)
Rekomendowane odpowiedzi