Napisano 30 Lipiec 20195 l Mam w tym momencie ryzena 1700, ale wida膰 delikatnie s艂aby single core performance i nie wiem w sumie co robi膰. Mo偶e kto艣 ogarnia temat/posiada takie procki. 聽 Wysz艂y ostatnio nowe procesory od AMD, Ryzen 3900x kosztuje 2300z艂 (tyle samo co i9 9900).聽 聽 3900x 12 rdzeni 24 w膮tki | 4.6 boost (ale ludzie reportuj膮 偶e max 4.3-4.4 jest) i9 9900k 8 rdzeni 16 w膮tk贸w |聽聽5ghz boost clock 聽 Platforma intela jest bardziej stablina na windowsie z tego co zauwa偶y艂em przy聽 ryzenie 1700. Jak to si臋 ma z wydajno艣ci膮 w Zbrushu/Blenderze, czy mniejsza wydajno艣膰 w single core nowych 3900x聽 b臋dzie warta tych dodatkowych 4c/8t wi臋cej od i9 9900k? Testowa艂em ryzena 1700 w zbrushu i jak wy艂膮czy艂em 8 w膮tk贸w (zosta艂o 8) to tak na prawd臋 nic si臋 nie zmieni艂o z wydajno艣ci膮 przy 20mln aktywnych punkt贸w (40mln poly?), ale jak zrobi艂em OC procesora na 3.8 to od razu zauwa偶y艂em 偶e wszystko jako艣 dzia艂a lepiej (snappier) Czy zbrush nie ogarnia a偶 tylu rdzeni/w膮tk贸w i jednak preferuje lepsze single core? 聽 聽 Edytowane 30 Lipiec 20195 l przez brain
Napisano 30 Lipiec 20195 l z testow wynika ze do pracy ryzen jest lepszym procesorem praktycznie pod kazdym wzgledem 馃檪聽sam czekam az bedzie dostepny na rynku zeby go kupic 馃檪聽
Napisano 30 Lipiec 20195 l Autor W sumie racja, po prostu po tej zmianie w IPC (+15% wydajnosci) mimo gorszej ilo艣ci Ghz聽AMD i tak wyprzedza intela pod wzgl臋dem single core w aplikacjach. Chyba 偶e si臋 zrobi OC do 5-5.2ghz na intelu, ale wtedy to jest piecyk...聽W sumie warto poczeka膰, szkoda tylko 偶e a偶 1-2 miesi膮ce. X-kom ma mie膰 dostaw臋 we wrze艣niu dopiero i jestem ciekawy jaka ilo艣膰 b臋dzie dost臋pna :) Gorzej jak b臋dzie dostawa, a i tak nie b臋dzie dost臋pnego bo od razu wyprzedadz膮 - ludzie si臋 strasznie rzucili na te procki. Hehe,
Napisano 30 Lipiec 20195 l no wlasnie tez tego sie boje, ze procki znikna jeszcze tego samego dnia, ale poczekam. Ewentualnie intele pojda w dol, bo musza. Wtedy sie zastanowie co robic 馃檪 聽 btw. z tego co pamietam to zbrush dziala w 100% na procku, grafika to tylko wyswietla ui (chyba ze sie cos zmienilo w nowszych wersjach)
Napisano 30 Lipiec 20195 l Autor Tak, ale mi chodzi o to 偶e ryzen ma 16 w膮tk贸w, jak wy艂膮cze w Zbrushu 8 w膮tk贸w to wydajno艣c nadal jest taka jaka by艂a. Wszystko dzia艂a p艂ynnie itd. nie widz臋 ni偶szej wydajno艣ci. 聽 Jak podkr臋ce 3.0ghz na 3.7ghz to od razu widze skok w wydajno艣ci - jest p艂ynniej. 聽 Dlatego nie wiem, czy po prostu jest sens kupowa膰 3900x (czeka膰 na to a偶 b臋dzie w sklepie i czy czeka膰 a偶 naprawi膮 wszystkie problemy), bo nie renderuje,ani nie wypalam textur/lightmap na CPU. Teraz RTXy wypalaj膮 AO w 1s... Tak samo GPU wypala lightmapy w unity. 聽 W sumie CPU schodzi na drugi plan w tym co robi臋, je偶eli chodzi o ilo艣膰 w膮tk贸w/rdzeni. 8/16 to wydaje mi si臋 "max" jaki te apki u偶yj膮, chocia偶 90% czasu widz臋 u偶ycie CPU na poziomie 20-50%. Edytowane 30 Lipiec 20195 l przez brain
Napisano 30 Lipiec 20195 l ryzen 3900 ma 12 rdzeni i 24 watki tak mi sie wydaje 馃檪聽聽ale ciekawe jest to co piszesz, niegdy tego nie testowalem.聽
Napisano 30 Lipiec 20195 l Autor Znaczy, ja m贸wi臋 o moim ryzenie 1700, testowa艂em na nim to.聽 聽 On ma 8c/16T. Sry, nie wspomnia艂em o tym w po艣cie. Dlatego te 24 w膮tki w og贸le nie wiem, czy u偶yje, jak te testy co robi艂em rzeczywi艣cie pokazuj膮 s艂ab膮 skalowalno艣膰 wiekszej ilo艣ci w膮tk贸w 8+. Powiem tak, strasznie to wszystko pomotane :)聽 聽 Znowu za rok ma by膰 prze艂om w GPU I CPU, intel ma wyda膰 10/7nm procesory, Nvidia ma wyda膰 karty graficzne w technologii 7nm... AMD wydaje 7nm+.... Cyberpunk wychodzi... :P聽 Si臋 dzieje. 聽 EDIT: @KLICEK聽Mo偶esz sobie teraz kupi膰 ryzena 2700 albo 3600/3700, kupi膰 mobo x570 i czeka膰 na ryzena 3900x a偶 b臋dzie dost臋pny,偶eby troch臋 pobawi膰 si臋 nowym CPU ;) Wtedy tylko wypniesz ten procek i wepniesz 3900x /聽3950x, zrobisz ewentualnie update biosu i masz ju偶 gotowy procek do u偶ywania. Taka my艣l mnie nasz艂a ;)
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto