Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, blender nie umie za bardzo poradzić sobie z obliczaniem odległości od kamery, kiedy na jego drodze stoi las (bądź prawdopodobnie dowolne obiekty z maskowaną przeźroczystością), a ja nie umiem mu z tym pomóc. Widziałem, że inni mają takie problemy (np. tu: https://devtalk.blender.org/t/is-this-a-bug-weird-noise-in-the-mist-pass-also-on-zdepth-pass/9209), więc poczucie, że nie jestem z tym sam pomaga, ale tylko trochę.

W mojej konkretnej scenie mam drzewa i meshe terenu. Przez ten problem uznałem, że dodam perspektywę powietrzną na kartkach, ale musiałem przez to podbić mocno ilość sampli przeźroczystości, poza tym nie jest to najelegantsze rozwiązanie. Poza tym mist pass byłby mi też pomocny w AE żeby dodać DOF. 

Zazwyczaj Mist pass jest czarny przy najbliższym punkcie i biały w najdalszym. W załączniku jest mój mist pass. Jak widać, ziarno nie do odsiania. Podejrzewam, że to popularny problem. Może ktoś z Was już się z tym zmierzył?

mistBUG.png

EDIT: Jak coś to jestem świadomy jednego rozwiązania. Trzeba przełączyć samplowanie z Path Tracing na Branched Path Tracing i tam zwiększyć minimalną ilość odbić dla przeźroczystości. Byłoby super gdyby nie to, że kilka drzewek podczas testu normalnie renderuje się w pół minuty, a z tą opcją przekracza 3 minuty :x

badSolution.png.9f9a2b2d44e17648d430e919c198039e.png

Edytowane przez ozogonkiem
  • Odpowiedzi 0
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images